Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autosalon Lipsko: Fiat Linea - evropská premiéra

Aleš Jungmann
Diskuze (64)
Po loňské světové premiéře v Istanbulu se sedan Linea vydal také do kontinentální Evropy.

Lipský autosalon nám přichystal evropskou premiéru nového Fiatu Linea. Byla to ale premiéra spíše poloviční, protože automobil měl začerněná skla a nebylo možné si prohlédnout jeho útroby, na kterých se prý ještě pracuje. Každopádně už víme, co bude pod jeho kapotou. Připraven je zatím jeden vznětový motor (1,3 16V Multijet, 66 kW) a dva zážehové agregáty (1,4 8V 57 kW a 1,4T 16V 89 kW).

Nový Fiat, určený pro evropské i mimoevropské trhy, bude zpočátku vyrábět turecká továrna v Burse v předpokládaném objemu 60 tisíc kusů ročně. Později se produkce rozšíří i do dalších zemí.

Designérům Fiatu se podařilo stvořit nečekaně harmonický sedan, který netrpí neduhem násilně naroubované zádě, což bývá kamenem úrazu u některých konkurentů, vzniklých z hatchbacku. Nová Linea je postavena na rozvoru 2,6 m. Karoserie je 4,56 m dlouhá, 1,73 m široká a 1,5 m vysoká, v zádi se ukrývá kufr objemu 500 litrů.

Aleš Jungmann
Diskuze (64)
Avatar - Ricardo
23. 4. 2007 22:06
Re: Motor
Přesně tak, podobný základ mají všichni konkurenti. Nejnižší cenu to tlačí dolů, vyšší motorizace lehce prodraží, někteří zákazníci na něj jen díky tomu došáhnou... všichni jsou spokojeni :-)
23. 4. 2007 21:14
Re: VELICE VKUSNY VUZ
Slovo koncept (concept) take znamena pojeti, navrh, koncepce, zpusob, popr. system. Zde je dobry priklad neohebnosti ceskeho jazyka. Zvlaste jeho nejhorsi vlastnosti a to moznosti pocestovani. Do cestiny se prevedlo ocividne jen jedno vysvetleni slova concept i kdyz prekladu je jak vidis hodne. Ja pouzivam slovo koncept (concept) ve vsech jeho prekladech a jak jsem ti uz jednou napsal, nebudu to nijak zjednodusovat abys tomu rozumel. Takze vez, ze auto je konceptem (concept) po celou delku jeho "zivota". Ne jenom jako vykres, jeho plastikovy model, prototyp, ale i ta Fabia s kterou jezdis je a bude konceptem.
Avatar - Ricardo
23. 4. 2007 19:48
Re: Jizni Ev+Am, Asie
V zásadě je to pravda, ale když vyrobím auto, které bude mít nějakou "schopnost", kterou nikdo jiný nemá, můžu jít s cenou nahoru. Takže pak prodává i ta "schopnost", nejen cena.
23. 4. 2007 18:14
Re: VELICE VKUSNY VUZ
Marianku, slovo koncept znamená jaksi - návrh, první návrh... náčrt, tedy řekněme studii... ty to slovo zde opakovaně užíváš nevhodně, pokud píšeš, že sedany jsou nejlepší koncepty... Asi jsi chtěl napsat, že mají nejlepší koncepci, ale to je významově jiné slovo. Ano, tenhle fiat je zatím koncept. Jakmile vyjede, už to nebude koncept, nýbrž finální verze určená k prodeji. P.S. To, že poměřovaní přístupu do kufru tě nezajímá znamená jen jedno - zatím si v autě nic neodvážel. Proč myslíš, že v nižší střední kralují hatchbacky, případně liftbacky... no právě pro svou praktičnost. Až od vyšších tříd se tato kategorie odsouvá do pozadí, protože ta vozidla slouží nikoliv jako "auto pro všechno" nýbrž jako klasické dopravní prostředky pro osoby - manažery. Přesto i tam se sleduje velikost otvoru do kufru.
Avatar - Ricardo
23. 4. 2007 18:09
Re: Krása
Je to možné. Co já vím, tak se v Turecku pro EU vyrábí určitě Transity a Honda City