Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Proč dostal modernizovaný Yaris větší atmosférický motor? Kvůli spotřebě!

David Bureš
Diskuze (18)
Modernizovaná Toyota Yaris naznačuje konec downsizingu, a to díky nahrazení třináctistovky patnáctistovkou. Ta je navíc atmosférická!

Toyota Yaris se na letošním ženevském autosalonu představuje v modernizovaná podobě. Vedle upraveného vzhledu je hlavní novinkou příchod zážehové patnáctistovky, která nahrazuje dosavadní motor 1.33 VVT-i Dual. Aplikace většího motoru nás překvapila, a tak patnáctistovka byla hlavním tématem našeho rozhovoru se Serkanem Karamanem z evropského vývojového střediska Toyoty, který se na vzniku inovovaného yarisu podílel.

Můžete popsat nový motor?

Je to nový motor, který jsme museli přivést kvůli splnění nových evropských regulí ohledně spotřeby. Díky technice využívané i v našich hybridních modelech jsme mohli snížit spotřebu paliva a zároveň i zvýšit výkon.

Jedná se tedy o jiný agregát než v Yarisu Hybrid, který rovněž používá zážehovou patnáctistovku?

Ano, oba motory jsou jiné. Hybridní yaris využívá jednotku z rodiny a interním označením NZ, zatímco nový agregát pochází z rodiny NR, stejné rodiny jako dosavadní třináctistovka. Rozdílem je blok obou jednotek, nově pak používáme tzv. studené sběrné potrubí výfukových plynů. Oba motory ale umějí pracovat v Atkinsonově cyklu a nový agregát má rovněž jiný kompresní poměr, který je ale podobně vysoký jako u hybridu. Cílem bylo dosáhnout nižší spotřeby paliva.

Většina malých hatchbacků dnes používá přeplňované motory, vy však přijíždíte s atmosférickým motorem. Jaký je důvod této volby?

Yaris je auto segmentu B a jako takový vůz je primárně určen pro jízdu v městském prostředí. A v takových podmínkách je atmosférický agregát výhodnější, lépe reaguje na pokyn, díky čemuž je pro řidiče takové řešení komfortnější. Atmosférický motor navíc nabídne nižší spotřebu paliva v reálných podmínkách

Nejste jediní, kdo dnes přichází s motorem o objemu 1,5 litru. Jaký je důvod?

Myslím si, že downsizing dosáhnul svých limitů. Nové, přísnější regule je stále těžší splnit, navíc se nyní více dbá na spotřebu v reálném světě. Věříme, že atmosférická patnáctistovka je dobré řešení na tyto problémy, se kterými se nyní musíme potýkat.

Co dalšího se změnilo v rámci faceliftu yarisu?

Zaměřili jsme se hlavně na zlepšení odhlučnění kabiny. Už nyní jsme měli tiché auto v městském prostředí, na dálnici ale kvůli vyšším otáčkám motoru bylo hlučnější, což jsme chtěli změnit. Díky rozsáhlým změnám, jako bylo použití nového vzduchového filtru nebo přepracovaného zavěšení motoru, jsme hluk v kabině snížili o 5,5 dB. Zlepšili jsme i jízdní komfort, díky novému zavěšení se práce motoru tolik nepromítá do karoserie nebo novému nastavení zavěšení.

Většina konkurentů se vzdává třídveřové karoserie, yaris však na vybraných trzích nabídne třídveřovou karoserii i po faceliftu. Stále je o něj zájem?

Zájem o třídveřová auta skutečně klesá. Stále ale vidíme zákazníky, kteří takové auto chtějí, a tak jsme tuto verzi zachovali.

David Bureš
Diskuze (18)
Avatar - praděda7
9. 3. 2017 09:40
Re: Super motor !
S osobní zkušenosti vím, že v Česku japfobie existuje. Bylo mě od spousty lidí řečeno, že by s japoncem nikdy nejezdili...to bylo v době když jsem jezdil s Mazdou...a není to tak dlouho. A když sleduju, co jezdí kolem mě po silnicích, tak není důvod k tomu abych svůj názor měnil. :-!
9. 3. 2017 09:04
Re: Super motor !
Prodejní hit to nebude, drtivá většina lidí o atmosféry nestojí. Buď to vezmou podle ceny, nebo jdou cíleně do rakovinometu. Neříkám, že se to nebude prodávat, ale pokud bude zákazník vybírat mezi yarisem s atmosférou a konkurencí s turbem, buď půjde do turba (zátah vodspodu, skoro jako u dýzlu!!) nebo se rozhodne podle jiných kritérií.
Atmosféry jsou na trhu i dnes a lidé o to jednoduše nestojí.

Aby bylo jasno, já jsem taky smutný z nedostatku atmosfér na trhu a tento krok vítám. Jenom si nemyslím, že to bude mít nějaký vliv na prodeje.
9. 3. 2017 01:25
Re: Super motor !
Dal byste do kytek i atmosférické litry?
Avatar - Jaros71
9. 3. 2017 01:10
Re: Super motor !
Japonec asi vadí málokomu..TV SONY byla snem každého ve frontě Tuzexu :-)
Avatar - praděda7
8. 3. 2017 18:13
Re: Super motor !
Dnes jsem byl v Toyotě na servisu s naším Yarisem (r.v.2012) a zrovna tenthle ten nový Yaris sundávali z valníku. Pro toho, kdo zkousne tu šílenou masku chladiče, by to prodejní hit mohl být. Ale jinak to stále bude jen vůz pro ty, kterým Japonec nevadí... :-!