Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Avia: Rekordní první čtvrtletí roku 2012

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Letňanská Avia za první tři měsíce letošního roku prodala celkem 289 vozidel.

V prvním čtvrtletí roku 2012 vyjelo z bran automobilky Avia Ashok Leyland Motors 289 nových vozidel připravených pro zákazníky. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, kdy se prodalo 168 vozidel se jedná o nárůst o 72 %. Proti prvním třem měsícům roku 2010, kdy bylo prodáno 110 vozů se letošní prodeje téměř ztrojnásobily.

Přibližně 90% z prodaných automobilů bylo určených na export, největším odbytištěm byly Spojené státy americké se 119 vozy, Spojené Arabské Emiráty (60 vozů), Rusko (22), Polsko (15), Turecko (13) a Argentina (12), na jejímž trhu vozy Avia prodává jihoamerická automobilová společnost TATSA.

„Avia Ashok Leyland Motors odstartovala letošní prodeje ve srovnání s minulými lety s velkým nárůstem, přesto nesmíme zapomínat, že začátek roku je vždy v prodeji vozidel spíš pozvolný. I proto jsme pro letošní rok mírní optimisté a naše plány navýšit loňské prodeje (600 vozidel) se ukazují jako reálné. To jen potvrzuje správnost dlouhodobého plánu rozvoje a naši orientaci na export na nové mimoevropské trhy. Ale spokojeni jsme i s prodejem na českém trhu, kde jsme v prvním čtvrtletí prodali 31 vozů značky Avia.“, uvedl k výsledkům prvního čtvrtletí člen nejužšího vedení a prokurista společnosti Avia Ashok Leyland Motors s.r.o. Tomáš Jiřička.

Společnost Avia Ashok Leyland Motors s.r.o. je od roku 2006 součástí koncernu Hinduja Group po boku druhé největší automobilky v Indii - Ashok Leyland.

V roce 2011 bylo v letňanském závodě vyrobeno 600 vozidel, které směřovaly na trhy v Evropě, USA a Asii. Tržby Avia Ashok Leyland Motors s.r.o. za prodej zboží a služeb dosáhly v loňském roce 425 mil. Kč (ve srovnání s rokem 2010 vzrostly o 34%), k 31.prosinci 2011 zaměstnávala společnost 208 pracovníků.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Barrichello
3. 5. 2012 10:27
Dobré zprávy
hledání nových trhů je cestou k úspěchu a návrat na ruský trh a proniknutí na trhy jižní ameriky to jen potvrzují. Samozřejmě halvní část tvoří kabiny a podvozky pro elektromobily do USA, ale i to je dobrý kšeft.

Je super že se Avie odrazila ode dna a doufám že letos prodají alespon 1000 ks vozidel.

Ted ještě co Tatra. Také by se měla snažit proniknout na další trhy jako je ten jihomaerický či arfický, kde zdataně prodávají ruští a ukrajinští výrobci....