Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bezpečné silnice dětem: právo na život

Libor Zezulka
Diskuze (2)
V závěrečné lekci kurzu Bezpečné silnice dětem, na kterou naváží další zajímavé články z oblasti bezpečnosti, si povíme něco o sedačkách pro starší děti a důležitosti bezpečnostních pásů pro těhotné ženy.

V druhé části miniseriálu věnovanému bezpečnosti dětí v silničním provozu (vytvořenému ve spolupráci s automobilkou Volvo) jsme vysvětlili, jaké sedačky používat pro nejmenší děti, jak správně sedačku ve voze upevnit a na co si dát pozor při koupi použité sedačky. V třetí, závěrné části, na kterou naváží další zajímavé články z oblasti bezpečnosti, a tentokrát nejen dětí, si povíme o sedačkách pro starší děti.

Není sedačka jako sedačka

Čas výměny sedačky obrácené proti směru jízdy za sedačku obrácenou po směru jízdy nastává v okamžiku, kdy dítě ze sedačky vyroste, to znamená začne hlavou přesahovat horní okraj sedadla, nebo překročí hmotnostní limit sedačky. I pro dětskou sedačku obrácenou čelem ke směru jízdy platí několik základních pravidel, jejichž splnění pomáhá zajistit maximální bezpečnost dítěte.

Sedačky musí disponovat výstupky ve tvaru rohů, jež umožňují uchycení bezpečnostního pásu nad stehny a boky dítěte, opěrka zad potom zajišťuje správnou polohu pásu na rameni a v blízkosti krku. Horní část pásu musí vést přes rameno a hrudník s minimální vůlí. Přítomnost pásu v blízkosti krku dítěte nepředstavuje nebezpečí, v případě nehody rozhodně nehrozí riziko uškrcení.

Naopak poloha pásu příliš daleko od hlavy dítěte, tedy na kraji ramena, může způsobit, že pás při nehodě sklouzne a dítě bude vrženo velikou silou vpřed. Spodní část pásu musí být vedena přes boky, nad horní částí stehen a obtažená pod rohy sedačky, jež zabraňují smeknutí pásu a způsobení vnitřního poranění dítěte. Volvo v brožuře Bezpečné silnice dětem podává opět odpovědi na často kladné otázky. Zde jsou některé z nich:

Je samotný sedák stejně dobrý, jako sedák ze zádovou opěrkou?

Ne, kombinace sedáku se zádovou opěrkou poskytuje menším dětem lepší ochranu.

Nemůže dítě místo sedáku požívat běžný polštář?

Ne, běžný polštář je zcela nevhodný, protože je příliš měkký a postrádá důležité výčnělky ve tvaru rohů. V případě nehody může dojít k jeho stlačení nebo vyklouznutí, dítě může následně vyklouznout z bezpečnostních pásů, nebo může sklouznout pás a způsobit dítěti vnitřní zranění.

Která sedačka je nejbezpečnější?

I mezi sedačkami jsou výrazné rozdíly v kvalitě, bezpečnosti i funkčnosti. Je dobré sledovat nezávislé testy a při výběru sedačky brát v úvahu jejich výsledek. Testy naleznete na adrese www.dtest.cz nebo www.spotrebitel.cz.

Chraňte nový život

Význam bezpečnostních pásů je v poslední době zmiňován s větší razancí a zazněl několikrát i v tomto seriálu. Mnoho řidičů totiž usedá za volant nepřipoutaných a zbytečně rozšiřují počty těžce zraněných a usmrcených osob při automobilových haváriích. Pásy jsou důležité pro všechny, dospělé, děti i těhotné maminky. Ty se často obávají, že bezpečnostní pás může při nehodě ublížit plodu.

Ve skutečnosti bezpečnostní pás pomáhá toto riziko snížit, neboť hlavní příčinou smrti plodu je smrt nepřipoutané matky. Pro plod představuje velké riziko i malý náraz (v nízkých rychlostech), není-li matka správně připoutána, může dojít k odloučení (abrupci) placenty a následnému vykrvácení matky. Abrupce placenty nastává v jednom až pěti procentech menších kolizí, ale v 20 až 50 procentech těžkých havárií.

Nastávající maminka musí použít tříbodový bezpečnostní pás za všech okolností, ať už řídí nebo cestuje jako spolujezdec vpředu i vzadu, přičemž spodní popruh pásu musí probíhat co nejhlouběji pod břichem (nikdy přes břicho). Šikmo vedoucí pruh zase musí vést stranou vedle břicha a procházet mezi ňadry. Je-li automobil vybaven airbagem, mělo by se sedalo nacházet v nejzazší poloze a opěradlo postaveno zpříma.

Ženy ve vysokém stupni těhotenství by podle příručky Volva neměly usedat za volant, neboť volant představuje pro nenarozené dítě největší riziko.

Další lekce

Podrobné informace o akci

www.clive-detem.cz

Libor Zezulka
Diskuze (2)