Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Blanku zatím nelze zkolaudovat, celá léta poběží ve zkušebním provozu

Jan Mička
Diskuze (13)
Tunel Blanka má být v září konečně uveden do provozu. Podle nejnovějších informací však celé roky poběží ve zkušebním provozu.

Po množství odkladů a soudních sporů, kdy jeden házel vinu na druhého, má v září konečně dojít k otevření tunelového komplexu Blanka. Zločinecké spiknutí, jak celý projekt nazvala současná primátorka Prahy Adriana Krnáčová, konečně dospělo do fáze, kdy už nebude nutné pouze sypat peníze, ale začne plnit svůj hlavní účel – dostat automobily z pražských ulic takříkajíc pod zem. Jak je ale v případě Blanky zvykem, nebude to jenom tak.

Podle informací serveru iDnes.cz se Praha chystá spustit zkušební provoz tunelu, během kterého budou probíhat nejrůznější měření a testy. V plánu je například zajistit správnou funkčnost všech technologií a evidovat, kolik se v tunelu generuje nebezpečných emisí. Jak to ale nyní vypadá, budou mít příslušné firmy na testování celé roky, protože dříve než v řádu deseti let Blanka nepřejde do ostrého provozu.

Zpravodajský server uvádí, že podmínkou pro úspěšnou kolaudaci je dokončení severozápadního obchvatu města, který prý ale nebude hotov dříve než za deset let. Podle pražského magistrátu z toho pro řidiče nic nevyplývá a jde pouze o administrativní záležitost. Zároveň se ale nevědomky poskytují další „náboje“ šikovným hlavičkám, které mají zájem na odložení otevření tunelu a „vyrýžování“ dalších financí za jeho udržování. Ale překvapuje to vůbec ještě někoho?

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se mělo datum otevření tunelu odchýlit od plánované druhé poloviny září. V dalších měsících a možná i letech bude město hledat způsob, jak podmínku s dostavěným obchvatem takříkajíc obejít. V platnost vešla za úřadování Pavla Béma (někdy v roce 2004), který prý počítal s velkým rozvojem města a nárůstem počtu obyvatel. Už tehdy ale musel každý vědět, že to v budoucnu způsobí potíže…

Jan Mička
Diskuze (13)
Avatar - Elder
21. 8. 2015 15:42
Re: Kolaudace
S prvním odstavcem souhlasím, s druhým už ale ne. O každém uprdnutí v Blance se psalo, až to už bylo někdy i nechutný, co se kolem toho dělo. Máme zpoždění iks let a v tomto státě nebyl nikdo schopen řádně s tím pohnout. Podle mě za tím vším byla a je politika, nemůžu si pomoct. Jako řidič bych chtěl ten tunel používat už dávno.
S těma kabelama jsem to myslel tak, že jsem zaznamenal zprávu, že se mají měnit, kolik a proč, ale už mi unikla ta, že jsou vyměněny, to je moje chyba. Pokud už jsou opravdu funkční, buďme rádi za to.
Na této zprávě mě znepokokuje ten titulek, že už dopředu počítají s tím, že několik let ta stavba bude ve zkušebním provozu, ale kolik to bude přesně? 5, 10? V závislosti na severozápadním obchvatu Prahy? To se budou ale muset v Suchdole umoudřit, jinak to nebude nikdy.
Dneska, když se podíváš na mapu Prahy, je z obchvatu jen torzo na jihovýchodě, nic víc. A tím vzniká prostor pro chytráky, co se v tom pohybují, lobbisty a další. Bude to na hodně dlouhý lokty.
Avatar - Elder
21. 8. 2015 15:30
Re: Kolaudace
Za kabely děkuji, přestal jsem je nějak sledovat.
Avatar - Elder
21. 8. 2015 15:29
Re: Kolaudace
Nehledám, jen už bych se vážně moc rád tím tunelem projel.
21. 8. 2015 12:33
Re: Kolaudace
Absurdistán je jen v hlavě neznalých - na toto všechno zákony pamatují, ostatně projíždíš předčasným užíváním docela často, jen o tom prostě nevíš. Kolaudace neprobíhá 5 vteřin po dokončení, předčasné užívání je v podstatě všude, bylo také např. tuto zimu na D1 u Jihlavy, kde se udělal jen jeden pás. Myslíš, že tam prováděl údržbu zhotovitel a tučně to státu naúčtoval, nehody se zahrabávaly buldozerem do škarpy? Ale kdeže, je to normální provoz se vším všudy, jen nemá "papír", všechno ale funguje normálně, nedivoč.

Proč by se o takových věcech psalo? Víš, kolik je v republice dopravních staveb, kde se řeší obdobné věci? Proč by se mělo psát o každém uprdnutí v blance? Ono řešení kabelů probíhá, i když to není v novinách, zas si nemysli, že to někdo zametl, jen to prostě opravdu není podstatný problém, takových věcí je při výstavbě opravdu ale opravdu mraky, zákon i smlouvy vždycky pamatují, jak to řešit. Tu paniku rozdmýchává vždycky ale vždycky jen posálek najatý zhotovitelem, aby se o tsavbě mluvilo a následně stát platil, tomuto můžeš věřit.
Avatar - xjara
21. 8. 2015 12:14
Re: Kolaudace
Kabely byly vymeneny. O tom se psalo ;-)