Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW Motorrad netradiční formou představilo nový velký boxer

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Mooneyes Show v Yokohamě se stala místem světové premiéry zcela nového motoru značky BMW Motorrad. Dvouválec se představil usazený v zakázkové stavbě od japonské firmy Custom Works Zon.

BMW Motorrad při představení zcela nové pohonné jednotky nepřistoupilo k tradičnímu odhalení nového motoru v konceptu z vlastní produkce nebo rovnou v novém modelu, jehož prodej se rozběhne prakticky zároveň s odhalením.

Tentokrát se německý výrobce rozhodl, že na to půjde trochu jinak a prototyp nového motoru boxer poskytl japonské společnosti Custom Works Zon. Tuto firmu založili Yuichi Yoshizawa a Yoshikazu Ueda v roce 2003 v prefektuře Shiga. Za uplynulých patnáct se může Custom Works Zon pochlubit řadou ocenění za stavbu zakázkových motocyklů.

Na 27. ročníku Mooneyes Show v Yokohamě představená stavba s prototypem nového motoru značky BMW Motorrad, která nese jméno Departed, získala prestižní ocenění Best of Show Motorcycle. Akce, která je pořádána jen jeden den a přiláká kolem 15.000 návštěvníků, přitom nabídla téměř 300 vozů a 650 motocyklů.

Departed rozhodně zaujme svou štíhlou a nízkou stavbou, jíž má připomínat rekordní motocykly BMW Ernsta Henna z dvacátých a třicátých let dvacátého století. Filigránský trubkový rám je téměř jako umělecké dílo, což platí i pro hliníková kola, z nichž to přední má průměr 21 palců a to zadní 22 palců.

Hlavní pozornost k tomuto motocyklu má ovšem přitahovat pohonná jednotka, kterou je prototyp nového motoru typu boxer značky BMW Motorrad. Ta sice svou novinku oficiálně prezentuje v souvislosti s výstavním úspěchem motocyklu Departed, ale zároveň nezmiňuje jediný technický údaj.

Podle neoficiálních informací má označení R18, které je použito na motocyklu Departed, odkazovat na objem tohoto nového dvouválce a odhalovat, že má 1,8 l. Výkony samozřejmě zmiňovány nejsou, ale spekuluje se o jeho použití pro zcela nový cruiser, který se má stát výchozím bodem pro podobně rozvětvenou rodinu modelů jakou nabízí řada R nineT.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)