Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Boj se slepými vrahy. Řidiče může čekat povinná pravidelná kontrola očí

redakce AUTO.CZ
Diskuze (19)
Poslanci za ČSSD se nelíbí, že zrak řidičů je nehlídán zhruba 47 let. Chce tak zavést častější kontrolu očí řidičů.

Řidiči, kteří špatně vidí, jsou stejně nebezpeční, jako kdyby za volantem seděli opilci. Podle průzkumu Autoklubu ČR vidí dobře jen každý čtvrtý řidič, 70 % z nich bych pak potřebovalo na řízení (jiné) brýle. Povinně poslat řidiče k lékaři chce proto poslanec ČSSD Jan Birke - a to s každou výměnou řidičského průkazu. Jeho návrh už je ve Sněmovně.

Potenciálních „slepých vrahů“, tedy lidí, kteří by vůbec neměli kvůli špatnému zraku sednout za volant, je podle Autoklubu ČR v Česku půl milionu. Především je, ale i dalších 5,5 milionu řidičů by chtěl starosta Náchoda a bývalý místopředseda ČSSD dostat v zájmu všech účastníků silničního provozu k očnímu lékaři. A to alespoň jednou za deset let. Zatím by se to mělo obejít bez pokut.

„Jde o to, aby každý řidič při každé výměně řidičského průkazu, což je jednou za deset let, měl povinnost jít k očnímu lékaři. Pokud nepočítám profesionální řidiče, je praxe taková, že v 18 letech dostanete řidičský průkaz, a pak už jdete k očnímu lékaři až v 65 letech,“ řekl Birke Blesk Zprávám.

47 let je tak zrak řidiče nehlídán. Zodpovědní lidé by za volant bez odpovídajících brýlí či kontaktních čoček nikdy nesedli. Ale stejně jako s alkoholem, ne každý myslí na sebe i na ostatní.

Jedna oční prohlídka by přitom podle Birkeho měla platit celých deset let. Řidič, který se přestěhuje, by tak nemusel k lékaři opakovaně. Celá novela by měla spíše řidiče upozornit na to, že mají problém. Jak s ním naloží, už pak bude 10 let zase jen na nich. Někteří podle starosty Náchoda ani neví, že by nějaký problém mít mohli.

Předlohu nejprve projedná vláda, která k ní dá své stanovisko, poté o ní rozhodne Sněmovna.

Více se o tématu dozvíte na stránkách Blesku.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (19)
Avatar - Adrouš
6. 10. 2018 17:48
zrak
v něčem je tenhle návrh zákona dobrej, ale někdo by to mohl pociťovat jako buzeraci. Stejně ten kdo by chtěl a viděl by blbě, to podplatí :-)
Avatar - Blue Sun
5. 6. 2018 12:50
Re: Další buzerace státu
Předcházení závažným následkům ti zjevně nic neříká, že? Pokuta či trest je k ničemu ve chvíli, kdy někdo z vlastní pohodlnosti nebo lenosti způsobí nehodu. Už ani neřeším to, že při ní dojde ke zranění či smrti.
Ale jo, můžeme zavést takový systém, jaký požaduješ. Ale k němu taky odpovídající kontrolní aparát. Pak se budeš divit, až bude daleko více policajtů a silničních kontrol. A pak podobní Picusové Ficusové budou zase řvát, jak máme policejní stát...
Avatar - dal
5. 6. 2018 11:50
Re: To mne nezabije
Na tvem miste by jsem navštívil očního. Můžete pomoct treba jen změna stravy, když je to zpusobene nedostatkem vitamínu A, takže omega3 kyseliny, mrkev atd. Mel jsem podobný problém, ted to mám OK. Brýle to určíte nevyresi. Jsem oční optik, tak o tom něco málo vím.
5. 6. 2018 09:58
Re: Další buzerace státu
Dusevni zdravi poslancu taky nikdo uz min 20 let nekontroluje.
5. 6. 2018 08:44
co to je za titulek?
kdy budete psat o vrazích za volanty skodovek, bavoraku, mercedesu, naftaku >:D , zigulu, renaultu …?
nebo o mladych nevyjzdenych vrazích??
nebo o vrazích za volantem v nejlepších letecch