Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Budoucnost aut: Sázka na vodík a pokles evropských výrobců

redakce AUTO.CZ
Diskuze (27)
Více než polovina šéfů světových firem, které se podílejí na výrobě aut, vidí velkou budoucnost ve vodíkových článcích, z nichž se může vyrábět elektřina pro pohon aut.

Jde o hlavní trend, který vyplývá z aktuálního průzkumu, řekl na brněnské konferenci o budoucím vývoji autoprůmyslu Jan Linhart z poradenské společnosti KPMG. Průzkum společnost dělá každoročně již 19 let.

Vodíkové články jsou jednou z alternativ elektromobility. Auta disponující touto technologií není potřeba dobíjet z externího zdroje a tankování vodíku trvá podobně jako u klasických paliv. "Za dvě dekády by měly mít různé technologie pohonu zhruba stejné zastoupení a žádná nebude dominantní," vyplývá podle Linharta z průzkumu. Zákazník si bude pohon vybírat podle toho, k čemu auto potřebuje a co mu bude vyhovovat. Vývoj nových pohonů a technologií je podle Linharta daný hlavně drastickým tlakem na regulaci emisí.

Důležitý postřeh z výzkumu také je, že bude klesat tržní podíl výrobců ze západní Evropy, což předpokládá tři čtvrtiny respondentů. "Nutně to však neznamená pokles výroby v Evropě, ale zvýšení výroby v jiných částech světa. Zřejmé však je, že Evropa už nebude hrát tak důležitou roli," uvedl Linhart.

Podobně jako v předchozích letech jsou důležitými trendy robotizace a automatizace výroby a vývoj autonomních aut. Naopak zcela mimo trendy se dostalo vylepšování spalovacích motorů. Velkým tématem je také přidaná hodnota automobilek, kterou požadují zákazníci. "Proto budou klíčovou roli hrát data, která dokážou automobilky získat z provozu prodaných aut," uvedl Linhart.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (27)

Doporučujeme

Avatar - Jerry.Gunman
30. 10. 2018 08:38
Re: bude stacit
Přidej si k tomu ještě představu 20 let starého "baterkáče", který nabíjíš celou noc - a ujedeš s ním 20 km, představu baterií, které se v e-autě vyzkratují - a promění naakumulovanou energii na světlo, teplo a drobet toho chemického smradu - a máš dokonalou představu blízké budoucnosti.

A pak se div, že novorozeňata v porodnicích tak řvou. Právě jim došlo, do čeho vlezli >:D >:D >:D
29. 10. 2018 20:35
bude stacit
aby par vodikacu udelalo BUM, pak nejaka ta nehoda na nejake cerpacce vodiku, treba takovej kurak v blizkosti a z bubliny bude razem kaluz

jo jo, us si predstavuju jak garazmistri servisuji vodikova auta, neb trh s auty nedela jen prvotni prodej, ale take ten bazarovej, zive si predstavuju jak vypada takove 20 let stare vodikove auto, projdete se nekdy po bazarech a skouknete v jakem stavu jsou nektere skvosty, a ted si predstavte ze tam je treba dvojice nebo trojice vodikovych nadrzi s 800 bary tlaku 8-s
Avatar - JohnST
29. 10. 2018 19:08
Diskutery
Kurnik ja som vedel, ze tu borci mi iste objasnia ako to s tym vodikom bude a nemylil som sa. >:-[]
Avatar - .StenLi.
29. 10. 2018 18:31
Re: Když to tady fostek psal..
..tak to bol taky isty nezmysel ako dnes >:D Detaily si mozes precitat v mojom poste nizsie. Snad uz prestanes onanovat nad vodikom..
Avatar - Blue Sun
29. 10. 2018 16:37
Re: Stara vodikova pesnicka..
To není vina Auto.cz, tyhle zcestné názory jdou napříč světem, protože na vodíkové pohony se svého času krásně získávaly dotace a dnes automobilky nepřiznají, že to byly vyhozené peníze.
Když mi bylo šestnáct, taky jsem si myslel, že je vodík budoucnost, vypadalo to na obrázku tak krásně. Dnes je o mnoho let více a jsme stále ve stejné situaci jako tehdy, a vodík je stále stejně slepá ulička.