Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Budoucnost Seatu: Dvě SUV, sporťák nebude

David Bureš
Diskuze (9)
Španělská automobilka chce rozšířit svoji modelovou řadu. V plánech jsou dvě SUV – kompaktní a malé.

Automobilka Seat chce využít zájmu zákazníků o vozy kategorie SUV. Nový předseda představenstva Seatu Jürgen Stackmann uvedl, že jsou pro něj taková auta jednou z hlavních priorit.

„Je SUV zajímavým modelem pro Seat? Ano, samozřejmě je,“ řekl Stackmann v rozhovoru pro britský magazín Auto Express. O plánech na poloterénní automobily hovořil již Stackmannův předchůdce James Muir.

Prvním chystaným SUV je model vycházející z konceptu IBX, na trh podle dřívějších zpráv vstoupí v roce 2015. Automobil bude postaven na základech koncernové platformy MQB, svojí velikostí doplní řadu Leonu, která čítá třídveřový a pětidveřový hatchback a kombi.

Vedle toho je zvažováno malé SUV na základech techniky miniauta Mii. Pro tento segment koncern již potvrdil Volkswagen Taigun, jeho sourozenci by se mohly stát vozy od Škody a právě Seatu.

Rázné ne dává Stackmann sporťáku. Šéf španělské automobilky tvrdí, že Seat není výrobcem sportovních aut, který by vyplňoval mezery na trhu. Sportovnější zaměření stylu Seatů by přitom takovému vozu nahrávalo.

Úkolem pro vedení automobilky pro následující léta je zvýšení prodejů, což má pomoci vyřešit dlouhodobou ztrátovost podniku. Muir dokonce tvrdil, že Seat musí dvojnásobně zvýšit své prodeje, aby jej Volkswagen neuzavřel.

Stackmann se chce překvapivě zaměřit na problémový evropský trh, cílem je růst podílu na trhu. Až poté chce upřít pozornost na rozvojové trhy. Aktuálně je pro Seat největším mimoevropským trhem Alžírsko, následuje Mexiko. Na ohromný čínský trh výrobce vstoupil teprve loni.

David Bureš
Diskuze (9)
Avatar - Dominik.
26. 7. 2013 22:15
Seat
Nikdy jsem moc nechápal jak to u koncernu funguje. Sportovní Seat nemá žádný sportovnější auto kromě Leonu a vyrábí sedmi místné MPV, které chybí v nabídce praktické Škody :-|
Avatar - BruceWayne
25. 7. 2013 00:13
No asi takhle
Seat má jednu velikou výhodu a možná i to je mu na škodu, má karosářsky povedený auta. Po desingového hodnocení je prostě z koncernu nejlepší, pro někoho bohudík je Škoda nejhorší, ale prodává se i když mě je to fuk. Přeji Seatu více prodejů a více "kreativních" aut. :yes:
Avatar - PeterLuk
24. 7. 2013 22:13
No neviem
Na jednu stranu sa Seat snaží vyrábať autá s pekným športovým dizajnom, na druhú stranu však majú lacné plasty v interiéroch a na pomery VW Group aj nízke ceny, mnohé modely sú navyše len preznačené VW/Škodovky. Nemala by nižšie ceny dostať Škodovka a naopak Seat lepšie jazdné vlastnosti, lepšie materiály (viz. Leon vs. Golf), technológie (Leon má menší displej navigácie než Octavia/Golf). Proste, Seat chce vyrábať športovejšie a zároveň vrámci VW Group lowendovejšie autá, podľa mňa by si mal vybrať jedno z toho.
24. 7. 2013 20:56
Seat only sport verze?
Bratia Češi, vy máte na tento članok supr slovné spojenie.----mimo mísu...nieje Seat bez športovej verzie tak trochu mimo mísu? Dizajn sportovy, no skutocneho auta nikde
.... :-) Ta germanska rasa(vedenie VW Group)uz nevie, čo so sebou...len aby predala pseudo sporotve verzie GTI a R..,,kde uz Skoda mohla byť...minimálne RS-ka...ved 2.0TSI uzž davno existuje vo verziach nad 240PS...Akoze dobre, Skoda je simply clever,,lacne auto...vsak aj nova Octavia a A3 je obrovsky rozdiel,ako nikdy..,,ale kam chcu umiestnit Seat?..tak to netusim...
Avatar - Jaros71
24. 7. 2013 18:43
Re: větší SUV by mělo dorazit dříve
Na nové SUV od Seatu se nezbývá než těšit..včera bylo pozdě. ;-)