Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Proč Seat mění šéfa?

David Bureš
Diskuze (11)
Španělská automobilka má ani ne po čtyřech letech nového šéfa. Oficiální důvody odchodu Jamese Muiry zveřejněny nebyly.

Vedení Volkswagen Group tento týden oznámilo, že automobilka Seat bude mít od 1. května nového šéfa. Předsedou představenstva se po Jamesi Muirovi stane Jürgen Stackmann, který dříve pracoval i ve Škodě Auto.

Automobilka nijak nezdůvodnila, proč Muir z funkce odchází. Seat vedl od září 2009, tedy asi jen tři a půl roku. Díky této krátké době se spekuluje o tom, proč Muir vlastně ze Seatu odešel.

Seat je problémovou značkou VW Group, od roku 2008 zaznamenal ztrátu vyšší než jednu miliardu eur (cca 25,9 miliard korun). Za Muiry ale došlo k výrazným změnám, které Seat patrně nasměrovaly na správnou cestu.

Za dob šéfování Muiry bylo pozměněno portfolio nabízených modelů tak, aby lépe splňovalo někdejší motto „auto emoción.“ Seat navíc roste například na perspektivním mexickém trhu, vstoupil i na čínský trh. Díky těmto krokům tak už automobilka není tak závislá na nestálém evropském trhu.

Vedle toho Muir rozhodl o konci Exea, které nahradilo podivné a nepříliš úspěšné Toledo minulé generace, jakýsi hybrid hatchbacku a MPV. Ani Exeo však zákazníky i přes svoji konvenční karoserii moc nenadchlo, možná i tím, že jeho základem byla starší technika v podobě Audi A4 minulé generace (B7).

I díky Muirovi vznikne také SUV, které bude mít svébytný design a nebude tedy jen přeznačkovaným Volkswagenem Tiguan, jak se původně také zamýšlelo.

Muir tak jako šéf Seatu byl vcelku úspěšný, byť je automobilka stále ztrátová. Proto se zdá, že oním důvodem jeho konce ve funkci je prostě fakt, že svůj úkol – tedy restrukturalizaci značky – již splnil. Nyní je na čase zvýšit prodeje automobilky, která údajně musí prodávat alespoň 640.000 aut ročně, aby ji Volkswagen nezavřel. Loni Seat přitom prodal jen polovinu tohoto počtu.

O navýšení prodejů se pokusí Jürgen Stackmann. Ten už má s takovým úkolem dostatek zkušeností. Například když měl mezi lety 2010 a 2012 na starost prodej a marketing společnosti Škoda Auto, tak mladoboleslavský výrobce v té době výrazně zvýšil své prodeje – o 25 procent.

Závěrem dodejme, že Muir se kdysi nechal slyšet, že Seat je ve VW Group jakýmsi odrazovým můstkem, ve kterém jsou manažeři vyzkoušeni a následně putují na vyšší pozice. Sám pak tvrdil, že nemá ambice jít výše, ale že se chce postarat o dlouhodobou stabilitu Seatu.

Muir ale nakonec vyšší pozici ve VW Group přeci jen zastane, převezme totiž vedoucí funkci v koncernu, ve které bude odpovědný přímo jeho představenstvu.

David Bureš
Diskuze (11)
21. 4. 2013 12:41
Re: Buresi: Miur se doopravdy jmenuje Muir
Když má člověk na ploše Lamborghini Miura, tak se bohužel někdy nechá unést :-) Každopádně diky za upozornění.
21. 4. 2013 10:13
Proč Volkswagen zase mění šéfa SEATu?
To už zní asi výstižněji :-)
Avatar - peter_ko
21. 4. 2013 09:34
Re: Buresi: Miur se doopravdy jmenuje Muir
Muir - Miur, tie klávesy sú tak nebezpečne blízko... >:D
21. 4. 2013 09:05
Re: Buresi: Miur se doopravdy jmenuje Muir
Ty jsi zlej, vždyť se spletl v článku jenom 10x, jednou to trefil správně. >:D >:D

Na Auto.cz se nejen poučíš, ale i pobavíš.
Dobrej byl třeba výkon Alfy 4C - 4 koně/kg a úplná perla je "zážehový diesel". >:D To aby se šéfredaktor učetl k smrti.
Avatar - Snooob
20. 4. 2013 20:57
Re: Miura
Asi si ten článok nečítal! Alebo nepochpil...
A možno sa nakoniec aj do toho Lamba dostane.