Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Buggyra: Požehnání od biskupa, pusa od Bílé

Michal Štěpanovský
Diskuze (5)
Letošního ročníku Rallye Dakar se účastní také tým Tatra Buggyra Racing. Do závodu vyrazil z Václavského náměstí, navíc za účasti českých hvězd.

Dakarský speciál týmu Tatra Buggyra Racing vyrazil na Dakar 2015 z Václavského náměstí, kde Tatru 815 Buggyra a posádku ve složení Martin Kolomý a bratry Kiliány požehnal světící biskup pražský Karel Herbst. Štěstí Kolomému popřáli herci Sagvan Tofi, Michal Suchánek, Richard Genzer, hokejista Jiří Šlégr, vodní slalomář Vavřinec Hradilek, ale také držitelka šestnácti Zlatých slavíků Lucie Bílá.

V lednu 2014 proběhly světovými médii fotografie tatrovky jedoucí po třech kolech, ale jak uvedl manažer týmu Buggyra Jan Kalivoda, letos chce Tatru mít především vpředu výsledkové listiny. „Cílem je samozřejmě být vidět, ale děláme maximum pro to, aby to bylo především kvůli sportovnímu výsledku. Na druhou stranu mediální a marketingová politika je nedílnou součástí úspěchu. Chtěl bych proto poděkovat společnosti Tatra Trucks a.s. za to, že si nás vybrali a spoléhají na nás,“ uvedl Kalivoda.

„Poděkovat chci samozřejmě všem partnerům. Jedeme do jižní Ameriky psát příběh, protože Dakar je velká událost. Proto nás těší spolupráce s ministerstvem pro místní rozvoj a organizací CzechTourism. Jsme pyšní, že logem Czech Republic – Land of stories, budeme hájit barvy České republiky,“ dodal Kalivoda.

Dakarský speciál se od konce letošní soutěže držel přesně daného testovacího programu, při kterém najel tisíce kilometrů. „V podstatě se dá říci, že jsme vše vylepšili. Máme výkonnější motor, rychlejší řazení, auto se lépe ovládá a mimo posunu výkonnosti je také spolehlivější. Kvůli vývoji jsme sice obětovali některé závody, které jeli naši soupeři, ale věříme, že je naše volba správná. To vše ale ukáže samotný Dakar,“ řekl technický ředitel týmu Buggyra Robin Dolejš.

Tatra 815 Buggyra má na kapotě startovní číslo 506. Kolomý věří, že mu přinese na letošním Dakaru štěstí. „Válku Kamazům vyhlašujeme každý rok,“ říká s úsměvem Martin Kolomý a pokračuje: „Pokaždé chceme bojovat vpředu, to je jasné, ale mimo spolehlivého a výkonného vozu potřebujeme také profesionální tým a partu dobrých lidí, kterou v Buggyře máme. Potřebné je rovněž štěstí a tímto bych chtěl poděkovat všem, co na nás myslí,“ dodal Kolomý.

Urostlý chlap z Bruntálu současně dodal: „Myslím, že jsme připraveni na sto procent. Máme najeto spousty kilometrů. Věřím, že budeme konkurovat silným týmům, kterým se postavíme. Musíme zvednout hlavu a jít proti nim přímou cestou," řekl Kolomý, jenž bude opět v kamiónu sedět s bratry Davidem a Reném Kiliánovými.

Roudnický závodní tým připravil pro letošní rok zajímavou novinku Buggyra Dakar Forces, kterou opisuje manažer Kalivoda. „Je to v podstatě společenství pro všechny fanoušky a příznivce Dakaru a Buggyry, které probíhá každým dnem nejen na sociálních sítích, ale třeba i poplácáním po zádech, popřáním hodně štěstí, které budeme všichni na Dakaru potřebovat. To samé může udělat každý s vlastní video nahrávkou, kterou nám pošle. Na vybrané vzkazy Martin odpoví a vše zveřejníme na našich sítích,“ komentoval Kalivoda vzkazy známých osobností včetně Lucie Bílé, která Martinovi poslala pusu na dálku.

Kolomý měl původně na Dakaru 2015 intenzivně spolupracovat s Alešem Lopraisem a Jaroslavem Valtrem, avizovaný společný tým ale nakonec nevznikl. Loprais po problémech s homologací své tatry pojede s kamionem MAN, Valtr bude na startu chybět. „Po návratu z letošního Dakaru přišli kluci s tolika nápady a inovacemi, že jsme se rozhodli, že se budeme soustředit na změny a pojedeme jen s jedním autem. Nemělo cenu stavět druhé, to uděláme až pro rok 2016,“ řekl Kalivoda.

Kolomý stejně jako další čeští účastníci rallye v minulosti několikrát uvedl, že případná spolupráce mezi Čechy by všem ulehčila nerovný boj s továrnímu týmy Kamaz nebo MAN. „Byl jsem natěšený, ale nedopadlo to. Pral jsem se s tím v minulosti a budu bojovat dále. Není to pro mě nic nového. Vždy se musíme spolehnout sami na sebe. Jsem spokojený s tím, jak na tom s Buggyrou a Tatrou jsem. Pro mě, jako pro pilota, je to parádní,“ řekl Kolomý.

Z pražské Václavského náměstí odjel Fat Boy, jak se přezdívá Kolomého kamionu, k nalodění do francouzského přístavu Le Havre na zaoceánskou loď Grande Amburgo. Odtud putuje vůz, stejně jako všech účastníků do argentinského přístavu nedaleko Buenos Aires.

„Ve Francii probíhala už základní technická kontrola, kterou jsme úspěšně prošli. Mimo Fat Boye jsme odbavili také doprovodnou Tatru, obytný vůz a jeden offroad speciál. Techniku uvidíme až posledního prosince. Teď musíme nabrat sílu na lednový maraton,“ dodal technický ředitel týmu Buggyra Robin Dolejš.

Michal Štěpanovský
Diskuze (5)
Avatar - white label
29. 12. 2014 12:04
Re: *****
Proč to aspoň nesmažete?
29. 12. 2014 08:00
Re: *****
Zde vyjádření autora článku:

Všichni si jistě uvědomujeme ubohost příspěvku, který do komentáře umístil člověk pod přezdívkou Gaius Julius Caesar. Doufám, že šlo o výjimku. A pokud je tento člověk ochoten se demaskovat, nechť se mi klidně ozve na mail.

Michal Štěpanovský
28. 12. 2014 15:46
Re: *****
ty jsi dement,vid?
Avatar - Gaius Julius Caesar
27. 12. 2014 23:53
*****
Příspěvek byl redakcí vyhodnocen jako nevhodný a jeho obsah smazán.