Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ruský Kamaz na Dakaru 2024: Definitivní ne

Jan Faltýsek
Diskuze (0)

Mohlo to být dvacáté vítězství Kamazu mezi kamiony na dakarské rallye. Místo toho letos zůstanou ruské posádky doma, stejně jako v roce 2023. Co definitivně rozhodlo? 

Pravděpodobné, ale nejisté, se potvrdilo. Mocné Kamazy se Rallye Dakar 2024 nezúčastní. Protože řidiči podporují svou vlast proti řídícímu orgánu tohoto sportu. Alespoň tedy podle ruské tiskové agentury. 

Tým Kamaz-Master odmítl podepsat dokument od FIA, který je nutný pro účast na Rallye Dakar roku 2024. Ve zkratce šlo o prohlášení, že nesouhlasí s válkou na Ukrajině. Upřímně, i pokud by podepsat chtěli, co jim reálně zbývalo, když jejich mamutí rozpočet dotují ruské státní podniky?

Účast ruských sportovců na Rallye Dakar je podmíněna podpisem Závazku řidiče Mezinárodní automobilové federaci (FIA), který odsuzuje ruskou speciální operaci na Ukrajině.

Kamaz Kamaz

Účast ruských a běloruských týmu je už dávno vyloučena u mezinárodních šampionátů jako mistrovství světa v rallye nebo rallyecrossu, proto se i pro Dakar 2024 ruská účast příliš neočekávala. Přesto se více než v ostatních soutěžích nechávala dvířka pootevřená, protože zejména ruské Kamazy vévodí kategorii kamiónů už celá desetiletí. Od konce 90. let dominuje Kamaz-Master Team kategorii kamionů, vyhráli rekordních 19 ročníků.

Na výrobce byly uvaleny sankce pouhé dva dny po zahájení invaze. Daimler pozastavil spolupráci s Kamazem a vývoz společnosti se kvůli nedostatku zahraničních investic propadl natolik, že se Kamaz přeorientoval takřka výhradně na domácí ruský trh. 

Video se připravuje ...

Sankce dopadly i na závodní tým Kamaz–Master, který musel prodat některé ze svých závodních vozů a začít vyvíjet díly ve svém rodném městě Naberežnyje Čelny. Dost možná se jedná i o díly na americký motor Cummins, který závodní Kamaz pohání. Externí sponzoři jako Red Bull se stáhli a nahradila je v současnosti často skloňovaná firma Gazprom.

Ruské týmy ani nejsou uvedeny mezi závodníky Dakaru 2024 na oficiálních stránkách soutěže.

Na Dakaru 2024 nebude startovat ani tovární tým běloruské státní automobilky MAZ, ale ten měl zákaz už minulý rok, kvůli podpoře Lukašenkova diktátorského režimu. 

Kamazy měly být nasazeny hned čtyři v první desítce favoritů. Jejich neúčastí se tak rapidně zvyšuje šance na medaile dalším závodníkům, mezi které patří i tři čeští (Martin Macík, Aleš Loprais a Martin Šoltys).

Zlí jazykové říkají, že bez poražení Kamazů to nemůže být pořádné vítězství. Na druhou stranu, v minulosti mnoho závodníku kritizovalo (a natočilo) nebezpečnou jízdu ruských závodníků, kteří pro lepší výsledky neváhali obětovat bezpečnost dalších účastníků. A to do civilizovaných závodů nepatří.

Nezapomínejme ani na další ruské závodníky, kteří se nebudou účastnit. Například Vladimir Vasilyev, který se svým BMW X3 první generace dokázal promlouvat do pořadí na špičce. Je smutné, že Dakar 2024 ochudí politické důvody, ale vzhledem k situaci jsou pochopitelné.

Jan Faltýsek
Diskuze (0)

Doporučujeme