Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cadillac DTS: nový křižník pro majetné Američany

Ondřej Láník
Diskuze (17)
Výstavní premiéra Cadillacu DTS sice byla ohlášena na chicagský autosalon, ale této premiéře předcházela ještě jedna významnější událost.

Americký prezident George W. Bush totiž dostal při příležitosti inaugurace do úřadu novou reprezentační limuzínu od koncernu GM. Jejím základem byl právě nový model DTS.

Vzhled nového DTS, které navazuje na model De Ville (dlouhá léta držel polovinu svého segmentu v USA), odpovídá současnému stylingu Cadillaků. Chrarakteristickými rysy nových Cadillaků jsou ostré hrany a vertikálně uspořádané světlomety. Toto téma se opakuje i na nové limuzíně s pohonem předních kol, kterou bude pohánět jeden z připravených osmiválců o objemu 4,6 l a výkonech 202 nebo 213 kW. Převodovka je přirozeně samočinná, ale jen čtyřstupňová. Podvozek naladěný na komfortní notu je vybaven aktivním nastavením (Magnetic Ride Control), stabilizačním systémem, ABS s brzdovým asistentem a 17 resp. 18 palců velkými koly. Vzadu jsou koncová světla z LED diod, vpředu xenonová světla.

Luxusní výbava obsahuje vytápěná a chlazená sedadla, vyhřívaný volant, třízónovou klimatizaci, automatické stěrače, CD přehrávač s měničem schopným přehrávat formát MP3, DVD navigační systém a adaptivní tempomat.

Cadillac zatím přislíbil prodej na americkém, kanadském a mexickém trhu. Z dalších exportních destinací jsou zajímavé trhy asijské (Taiwan, Korea, Japonsko) a nebo arabské (Saudská Arabie, Kuwait). Ceny ani podrobnější technická data zatím nebyla zveřejněna.

Ondřej Láník
Diskuze (17)