Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Caterham bude vyrábět i městská auta a crossovery

Michal Fokt
Diskuze (1)
Značka Caterham má v plánu stát se masovým automobilovým výrobcem. Již dříve avizovanou širokou škálu sportovních modelů chce doplnit i běžnými automobily do města nebo lehkého terénu.

Zdá se, že obrovský úspěch značky Porsche nedá spát celé řadě automobilek, působících dosud na samém okraji trhu. U Porsche se povedlo uchovat image sportovní značky a současně zajistit vysokou ziskovost rozšířením nabídky o auta, která nemají se sportovními vozy zhola nic společného.

A přesně stejnou cestou se chce ubírat i britský Caterham, momentálně v majetku malajsijských investorů. Ten již dříve oznámil, že se nehodlá spokojit s rolí výrobce ideově více než půlstoletí starého vozu Seven a že začne nabízet "celou řadu" dalších sportovních modelů, završenou sporťákem, vyvíjeným společně s Renaultem ve firmě Alpine.

Ovšem při představení konceptu AeroSeven o uplynulém víkendu při GP Singapuru formule 1 šéf Caterhamu Tony Fernandes řekl, že ačkoli si Cat ponechá "sportovní tlukot srdce", bude však kromě dostupných sportovních vozů vyrábět a prodávat i automobily do města a lifestylové modely. není přitom bez zajímavosti, že se Caterham s těmito modely chce prosazovat v první řadě na asijských trzích. Jde tak o potvrzení nedávných informací a zdá se, že i v tomto případě bude v expanzi Caterhamu hrát důležitou roli Renault coby technický základ.

Vypadá to tedy, že ačkoli jsme všichni očekávali přerod Lotusu ve významnou sportovní značku, ta zůstává stále v silném útlumu a šance se tak chytá Caterham, jenž ovšem hodlá byznys postavit na zcela nesportovních autech. Jeden rozdíl oproti Porsche tu ale přece jen je. Porsche zná každý a strategie, na jejímž konci byl Cayenne a Panamera, tak zafungovala na jedničku. Ale kdo zná Caterham? Pár maniaků, trávících každou volnou chvilku na okruzích. Proto si myslím, že Caterham nejprve potřebuje více sportovních modelů, které se zapíší do povědomí a jejichž image pomůže prodávat auta širším masám.

Michal Fokt
Diskuze (1)
24. 9. 2013 13:45
inspirace u porsche
si měli vzít především tím, jakým způsobem tam nakládají s odkazem na minulost, co se designu týče. Porsche snad až teď spyderem udělalo krok trošku delší (i když stále fajn). Jinak se v podstatě stále drží nosné linie - evolučně. Jestli ten obrázek tady má nahradit seven, tak je to jak zaříznout dojnou krávu. Resp. vstupují na uplně jiný trh s jinými zákazníky, ty tradiční tímhle ztratí ...