Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Celníci: Placení mýtného na D5 se loni meziročně výrazně zlepšilo

redakce AUTO.CZ

Výrazně méně případů neplacení elektronického mýtného registrovali loni celníci z Plzeňského kraje, kteří spravují po dálnici D1 druhý nejdelší úsek dálnice v Česku. Zatímco v roce 2013 řešili na 145 kilometrech dálnice D5 téměř 3600 případů, zejména u firemních nákladních vozidel, loni jich bylo o 1500 méně. Meziročně naopak vzrostl počet osobních vozů bez dálniční známky, což pokutuje kromě celníků také policie. ČTK to řekla mluvčí Celního úřadu pro Plzeňský kraj Jitka Blahutová.

Mezi Rozvadovem a Rudnou u Prahy, kde se nepřetržitě pohybují dodávky celníků se speciálním zařízením na zjišťování projíždějících i odstavených kamionů a na kontroly dálničních známek, zjistili 2100 případů nezaplaceného mýta a 2380 případů chybějící dálniční známky. "Za tyto přestupky vybrali pokuty ve výši 2,334 milionu Kč. Kromě sankcí uložených na místě bylo 607 případů postoupeno do správního řízení," řekla mluvčí. Aut bez dálničních známek bylo loni o 272 více než v roce 2013. "Mýtné už se dopravní firmy naučily platit a ví, že tyto postihy jsou pro ně zbytečné," řekla.

Celkově se počet zjištěných přestupků meziročně o více než pětinu snížil; v roce 2013 jich bylo přes 5700 a celníci vybrali 3,5 milionu korun. Tehdy se vše řešilo na místě, loni se zvýšil počet případů, které jdou do správního řízení, uvedla Blahutová.

Celníci z Plzeňského kraje mají čtyři dodávky se speciálním zařízením, které zjistí, zda má projíždějící nebo stojící nákladní vůz zaplacené mýto pro daný úsek dálnice. Ve vozidlech mají platební terminály a řidiči, hodně cizinci, mohou platit pokutu kartou. "Dříve mohli jen hotovostí. Nyní počet lidí, kteří nezaplatí na místě, klesá," řekla.

redakce AUTO.CZ