Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

České firmy dojednaly dodávku stovek obrněných vozů do Libye

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Několik českých firem dojednalo miliardovou smlouvu na dodávku a modernizaci stovek obrněných vozů pro libyjskou armádu.

Informaci o uzavřeném kontraktu přinesl deník E15, vychází z informací firem a ministerstva zahraničí. Na smlouvě by nejvíc vydělaly podniky Excalibur Army, Tatra, VOP CZ, a při dodávkách munice i STV Group a Zeveta Bojkovice. Ministerstvo ale zatím vývoz munice odmítá, protože se obává, že by se mohla dostat do špatných rukou. Podle firem by to mohlo obchod zhatit.

Firmy by měly dodat 350 kolových obrněnců BRDM a pásových BVP-1, které by i opravily a vybavily novými přístroji, píše deník. Tři stovky vozů by ještě zmodernizovaly přímo na místě. Jenže pokud Češi nebudou moci dodat i munici, Libyjci se mohou podle zástupce Excalibur Army a Tatry Andreje Čírtka obrátit na jinou zemi. "Úředníci nám nejprve sdělili, abychom se zaměřili na Libyi, protože potřebuje vybavení pro obnovení pořádku. Jenže teď oznámili, že vývoz munice zatím nepovolí," řekl.

Ministerstvo zahraničí s povolením dodávek munice váhá, protože se bojí, že by se nelegálně dostala z Libye dál. "Nelegální šíření vojenského materiálu z Libye konstatuje například OSN," řekla deníku mluvčí úřadu Johana Grohová. "Munice je citlivá komodita, jejíž pohyb je velmi obtížně zachytitelný. Kdyby se dostala do zemí s nestabilním režimem nebo k teroristickým skupinám, riskovali bychom pověst nejen našeho státu, ale i našich zbrojovek a dalších firem," doplnila.

ČTK

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)