Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Číňané chtějí mít náskok i v autonomním řízení. A možná už mají

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Čínský internetový a AI gigant Baidu se na letošním veletrhu CES v Las Vegas pochlubil pokroky svého otevřeného systému Apollo pro autonomní řízení vozidel.

Společnost Baidu o projektu Apollo informovala poprvé v dubnu loňského roku, kdy jej uvedla jako otevřenou platformu pro vývoj autonomního řízení vozidel, jejímž cílem je poskytovat komplexní, bezpečné a spolehlivé řešení typu „vše v jednom“.

Podle materiálů společnosti Baidu má být Apollo vlastně jako operační systém Android v oblasti autonomního řízení vozidel, ale má být ještě otevřenější a výkonnější. Díky tomu mají mít partneři společnosti Baidu možnost si rychle a prakticky od nuly sestavit vlastní systémy pro autonomní řízení a rozvíjet svůj vlastní vývoj a produkty.

Veletrh CES (Consumer Electronics Show) v Las Vegas se stal místem, kde Baidu se svými partnery, mezi něž patří i koncern Ford Motor Company, představil Apollo 2.0, které je druhou generací systému.

Qi Lu, prezident a generální ředitel Baidu, k tomu uvedl, že otevřené platformy a systémy jsou nejlepším způsobem jak urychlit přechod od vývoje technologií k jejich praktickému využití a komercializaci.

Baidu předvedlo schopnosti vozidla s řízením prostřednictvím systému Apollo 2.0 během noční jízdy na 3,8 míle (6,1 km) dlouhém okruhu v Kalifornském Sunnyvale. Systém prozatím zvládne provoz s menší hustotou, ale společnost Baidu se svými partnery jej neustále rozvíjí a již od poloviny letošního roku jej chce nasadit u autobusů ve vybraných čínských lokalitách.

Baidu chce podle současných plánů v roce 2020 uvést na trh systém Apollo, který bude odpovídat třetímu stupni autonomního řízení, což je tzv. podmíněná automatizace, kdy systém přebírá za řidiče řízení vozidla v případě, že má dostupné všechny informace týkající se okolí jedoucího auta.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Joky
13. 1. 2018 17:11
od roku 2020 budou
mít Číňani auta srovnatelná s Evropskými a do roku 2025 budou mít v bývalých továrnách Emisoleváckého koncernu montovny svých aut....