Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dacii Logan 1.4i s 436.613 km jsme rozebrali do šroubku! Co jsme zjistili?

Martin Vaculík
Diskuze (112)
Dacii Logan 1.4i z roku 2005 s 432.693 km jsme koupili za 19.500 Kč už s úmyslem celou ji rozebrat a ukázat, jak přežila tolik kilometrů. Než přišel její čas, dobře nám posloužila.

Celé to začalo v prosinci minulého roku esemeskou od čtenáře a kamaráda Stanislava Vejpuského: „Ty bláho, na S-Auto je logan s 432.000 km.“ To nás okamžitě zaujalo. Novodobá reinkarnace značky Dacia pod taktovkou Renaultu totiž láká české motoristy cenou, ale o kvalitě jsou stále pochybnosti. Když prodávající navíc do telefonu potvrdil, že veškerá hlavní mechanika je původní, vyrazili jsme do malého bazaru v Chrudimi.

Nikdo ho nechtěl

Byl to nejlevnější logan v českých autobazarech, s běžnými nájezdy kilometrů dnes jedenáctileté logany stávají stále přes 40.000 Kč. Přesto se zájemci zrovna nehrnuli, před námi se o něj prý zajímala jen parta romských dělníků. Už při prvním otevření kapoty se však nákupní pokušení změnilo v pevné rozhodnutí. Motor byl naprosto suchý bez úniků oleje, ale pokrytý vrstvou oxidů hliníku na hlavě a pláty rzi na bloku. S naší mechanickou zkušeností zkrátka dokážeme poznat motor, který přinejmenším mnoho posledních let nikdo nerozebíral. Náš odhad se ukázal být správným, když jsme dohledali původního majitele (v Chrudimi jsme vůz koupili od obchodníka). Zbyněk Lanštiak s vozem vykonával svou živnost oprav plochých střech, takže leckdy měl ve voze 800 kg asfaltové lepenky a klempířských plechů (které zanechaly nevzhledné šrámy na palubní desce), za autem tahával vlek vážící klidně přes tunu. Kopce vyjížděl pak třeba jen na jedničku, ale auto ho nikdy nikde nenechalo. Známe tak provozní režim auta a jeho servisní historii – obojí klíčové k finálnímu hodnocení. Pan Lanštiak nám totiž vyhledal všechny faktury za opravy. Měnila se jednou spojka (při 290.000 km), jednou přední ramena (při 281.000 km), jednou přední tlumiče (při 171.000 km) a poměrně nedávno zadní tlumiče (při 413.000 km). V 168.000 km dostal vůz nový katalyzátor, dvakrát odešla zadní ložiska. Jinak běžný servis a méně běžný boj s korozí. Všechny dveře už nechal sympatický stavebník Zbyněk Lanštiak vyměnit a vůz přelakoval. Poslední opravy vnějších orezlin dělal obchodník, který vůz od pana Lanštiaka koupil. Mimochodem, za 10.000 Kč své marže (ano, původní majitel rekordně ojetého logana prodal jen za 9500 Kč) auto vyčistil, sundal z něj reklamní polepy, opravil lak i orezlé zadní lemy a vybavil jej autorádiem. Čili byť obvykle máme bazaristy za bandu podvodníků, tak toto byly hodně poctivě vydělané peníze.

Video se připravuje ...

Vozil nás spolehlivě

Zůstal však kulhavý volnoběh na tři válce, který původní majitel považoval za projev už totálního opotřebení motoru, kvůli němuž vůz odstavil, posléze i prodal. Vyřešili jsme to jak mávnutím kouzelného proutku svépomocnou opravou v redakční garáži: stačilo otočit pár šroubky pod víkem a udělat výfukovým ventilům vůle. Po letech byly zaklepané a výrobce seřízení předepisuje jen u aut na LPG (zřejmě nečekal, že by logany tolik najezdily). Samozřejmě jsme si nedělali iluze, že bychom logana opravili navěky, že by podfukování ventilů na nich nezanechalo žádné stopy, ale od té doby

jezdil logan normálně. Za čtyři měsíce jsme na něm najeli dalších 3920 km a nižšího výkonu (naměřeno na brzdě) bychom si ani nevšimli, trápily nás jen údery deformovaného výfuku o příčník tažného zařízení (pan Lanštiak s přetíženým vozem zabral za práh ve vratech) a obtížnější řazení některých převodů, kterým bylo kvůli opotřebené synchronizaci vhodné pomoci starými dobrými meziplyny a dvojitým vyšlapáváním spojky. Vůz za celý test nesebral žádný olej, vždy nastartoval napoprvé a jeho průměrná spotřeba při plynulé, ale někdy docela svižné jízdě činila 6,5 l/100 km.

Technické údaje
Motor zážehový atmosférický 8V čtyřválec
Zdvihový objem 1390 cm3
Největší výkon 55 kW při 5500 ot./min
Největší točivý moment 112 N.m při 3000 ot./min
Převodovka pětistupňová manuální
Zavazadlový prostor 510 l
Rozvor náprav 2630 mm
Vnější rozměry 4250 x 1740 x 1530 mm
Pohotovostní hmotnost 1095 kg
Maximální rychlost 162 km/h
Zrychlení z 0 na 100 km/h 13,0 s
Průměrná spotřeba paliva 6,9 l/100 km

Líbilo se nám

Jízda po vesnických cestách

Logan trpí absencí protihlukové izolace a šířením vibrací hranatou karoserií, takže nad 120 km/h jeho motor duní. Jízda po dálnicích není příjemná, zato rozbité cesty nižších tříd zvládá s noblesou. Po záplatované asfaltce jsme si to i s naší rekordní ojetinou mohli stále pálit hlava nehlava, bez rázů do volantu, bouchání od podvozku či uskakování do stran.

Pohodlí vzadu

Zkuste se posadit na zadní sedačky nového Renaultu Mégane. V levném loganu vaše děti nebudou trpět, ani když už vás přerostou.

Poslední zimní královna

Dacia Logan první generace z let 2005 až 2012 je jedno z posledních aut, jehož základní verze neměly posilovač řízení. Do modernizace v roce 2008 pak chybí i ABS. S úzkými zimními pneumatikami Continental jsme na sněhu nenašli přemožitele. Dnešní mladí se hledání maximální adheze dle odezvy ničím nemateného řízení a brzdění na mezi přilnavosti (na sněhu se nebojíme kola zablokovat a brzdit klínem nahrnutým pod ně) nemají ani kde naučit: pomocníci moderních aut tyto jemné vjemy zcela zamaskují.


Štvalo nás

Ovládání kufru jen klíčkem

Víko zavazadelníku se otvírá jen klíčkem. Vždy, když jej zabouchnete, je zase zamčené. I s klíčem, který jste si uvnitř položili. Je obrovské štěstí, že

jsme za ty čtyři měsíce nemuseli ani jednou volat zámečníka. Výrobce to upravil hned v roce 2006.

Bez reproduktorů

Základní výbava (Logan) nemá ani reproduktory. Verze od roku 2008 už mají aspoň mřížky ve výplních dveří, u testovaného kusu z roku 2005 si předchozí majitel při instalaci autorádia musel pomoci mřížkami ze starého televizoru.

Malinká zrcátka

Vnější zrcátka loganů z let 2005 až 2008 byla velice malá. Základní varianta je navíc měla nastavitelné jen zvenku – prostě rukou prostrčenou skrz

okno. U našeho vozu nám výhled vzad komplikovaly nejen prasklé sklo toho levého, ale i unavené klouby. Za jízdy se zrcátka opět sklopila dolů.


Tak má vypadat stáří

Úbytku sil se na stáří nevyvaruje nikdo – lidé ani stroje. Štěstí však je, když nepřijdou vážné choroby. O takovém může mluvit naše Dacia Logan. Po 436.613 km je opotřebená, ale nic nehrozí akutním selháním. Kdybychom ji nerozebrali, mohla jezdit dál.

Co nás nejvíc překvapilo

1. Zcela zachovalé nosné části: Dacia Logan je proslulá vnější korozí karoserie – ta postihovala i náš vůz. Nosné části, jako podmotorový rám, ramena, podélné nosníky karoserie a podlaha, však vzdorovaly rzi neskutečně dobře.

2. Vůle v závěsech motoru: Příčina škubání při přidání či ubrání plynu byla jasná a demontáž ji potvrdila: popraskané silentbloky závěsů motoru. Stejně je překvapivé, že původní pryžové díly tolik vydržely.

3. Převodovka nechrastila: V převodovce jsme nenašli piliny, opotřebená kola ani vadná ložiska. Ztížené řazení některých převodů měly na svědomí opotřebené mosazné synchronizační spojky.

4. Ventily to přežily: Když jsme dacii koupili, šla na tři válce: příčinou byly neseřízené ventily, konkrétně nulová vůle těch výfukových. Jejich podfukování překvapivě nestihlo podpálit sedla. K další bezproblémové funkci by je stačilo zabrousit.

5. Vyleštěné válce: Měřitelné opotřebení válců bylo velmi malé – do dvou setin milimetru. Ale jejich povrch byl už oleštěný, takže se na něm nedržela dostatečně silná vrstva oleje, což společně s opotřebenými pístními kroužky stálo za poklesem výkonu.

6. Vrozená slabost druhého válce: Až po 436.613 km jsme odhalili, proč již nový vůz měl sníženou kompresi na druhém válci. Mohla za to špatně zúhlovaná ojnice – lidově řečeno píst nechodil zcela v ose válce, ale byl proti ní trochu vychýlený.

Úvodní diagnostika

Výkon motoru

Co zbylo z výkonu motoru, jsme měřili opakovaně – nejdřív po koupi, poté po svépomocné opravě spočívající v seřízení ventilů, výměně svíček a vadného termostatu chlazení. Výkon se tím však zvedl jen o 1,3 kW, k údajům výrobce nám stále chybělo 12 kW. Jelikož 55 kW je na osmiventilovou

čtrnáctistovku hodně (koncern VW u podobných motorů udával jen 44 kW), odměřili jsme i jiný logan s najetými 89.000 km. Výkon měl v pořádku, ale trocha točivého momentu chyběla i jemu.

Měření na válcové zkušebně Výkon (kW/min-1) Točivý moment (N.m/min-1)
Po koupi 41,7/4745 97,2/2695
Po opravě 43,0/4660 97,8/2745
Referenční kus 54,7/5585 105,5/4590
Údaj výrobce 55,0/5500 112,0/3000

Chybová paměť řídicí jednotky

Vůz jsme kupovali ve stavu, kdy na volnoběh šel na tři válce. Předpokládali jsme podpálený ventil a považovali to za závadu zcela úměrnou počtu kilometrů. V řídicí jednotce byla samozřejmě zapsaná chyba „Rozpoznáno vynechávání zapalování“, a to většinou na druhém, občas i na čtvrtém válci. Po seřízení ventilů závada na 2000 km zmizela, později se však začala znovu objevovat – nejčastěji při ubrání plynu, kdy klesla dynamická komprese. Když se od ní ještě odečetla netěsnost válce, už to nestačilo k zapálení směsi. Skutečně nás šokoval původní majitel informací, že podobnou závadu (kontrolka motoru, stejná chyba) reklamoval už v záruční době. A že servis už tehdy naměřil na druhém válci sníženou kompresi, ale majitel neměl čas jim tam vůz nechat na prozkoumání a vyřešení problému. Naše chuť ten motor rozebrat roste!

Kapková zkouška

Před první návštěvou válcové zkušebny jsme vyměnili motorový olej. Použili jsme typ Sunoco Gold 5W-40. Najeli jsme na něj přes 3700 km a těsně před rozborkou udělali zkušební kapku. Překvapivě ukazovala na dobrou funkci motoru – žádné černé pilovité okraje ukazující na naředění palivem či přítomnost kondenzační vody a chladicí kapaliny.

Měření komprese

Výrobce neudává kompresní tlaky ani hranici opotřebení. Ze zkušeností s bezvadnými kusy však lze říci, že dobrý motor Renault Energy 1.4i má tlaky přes 14 barů. Snažili jsme se určit, zda snížená komprese naší dacie je dána opotřebením samotných válců (pístů, pístních kroužků), či zda netěsní ventily. Dělá se to tak, že do válce vstříknete trochu oleje, který utěsní válce, nikoliv ventily. Pokud se komprese při druhém měření zcela spraví, jsou ventily v pořádku a jde o opotřebení válců. V případě našeho motoru však dle očekávání už bylo opotřebení u obou celků, byť asi výraznější na straně válců.

Měření kompresních tlaků 1. měření 2. měření (s olejem)
1. válec 12,5 baru 14,5 baru
2. válec 10,0 barů 11,0 barů
3. válec 10,5 baru 12,0 barů
4. válec 10,0 barů 12,5 baru


Karoserie a koroze

Žádná koroze

Že korozi nevidíte, neznamená, že na autě není. Naprosto pravidelně ji objevíte po sundání krytů předních podběhů. Nikdy nejsou tak těsné, aby za ně nepronikaly nečistoty – takže například spoj blatníku, karoserie a prahů se obvykle celý život máčí ve vrstvě bláta. Vzhled inkriminovaného místa dacie po očištění vidíte na levém snímku – hlavní nosné plechy mají na rozdíl od ošizených povrchových dílů velmi kvalitní protikorozní ochranu. Čili logany bývají zvenku orezlé, ale díru v podlaze jen tak mít nebudou. Jediným korozí napadeným místem na celém skeletu byly dosedací plochy zadních per.

Masivní konstrukce

Dnešní vozy mívají za plastovými nárazníky pěnový polystyren a pod ním snadno deformovatelnou výztuhu, většinou plastovou. U loganu nárazník dosedá na neskutečně masivní příčnou výztuhu. Parkovacích strkanců se bát rozhodně nemusí, v nouzi by se dokonce dal použít jako beranidlo.

Brzdové trubky a vedení

Nejnebezpečnější závadou starých aut jsou zrezavělé brzdové trubky. Automobilky je často nedodávají jako celý díl, automechanik si je musí naohýbat sám, a to je poctivá práce, kterou dnes mnozí nezvládají či dělat nechtějí. Logan měl po jedenácti letech a 436.613 km brzdové trubky jako nové. Na snímku jedno z korozí nejčastěji napadených míst (ohyb přední brzdové trubky kolem podélného nosníku) u naší Dacie Logan a Opelu Astra G s 89.000 km.


Podvozek

Pevná přední ramena

Trojúhelníková spodní ramena jsou masivní a mají jen velmi malé silentbloky. Odtlumení od karoserie sice může být slabší, výhodou je jednoznačné a snadné hledání vůlí. Malý silentblok je buď prasklý, nebo v pořádku. U větších pružných lůžek dražších ojetin připadá v úvahu i únava pohledově bezvadného dílu – viz třeba nekonečné vibrace řízení u Peugeotů 307 a Citroënů C4 (Picasso). Tato ramena najela na rozebraném voze 155.413 km, první sada před nimi zvládla 281.200 km.

Odolný podmotorový rám

Ocelové podmotorové rámy, které chrání jen slabý černý lak, patří k místům nejvíce ohroženým korozí. Přitom jde o jeden z nejdůležitějších nosných prvků auta – spojují kola a hnací agregát s karoserií. Po třech letech bývají orezlé, po deseti už nebezpečné. Na jedenáctileté dacii byly jen nepatrné stopy koroze. Rám není vůči karoserii odtlumen silentbloky, ale přitažen k ní natvrdo šrouby. Slušný jízdní komfort je tak překvapením, člověk by čekal výrazný přenos hluku od kol. Pro kupujícího ojetiny je absence pružných lůžek, která se po letech unaví a mohou být zdrojem klepavých zvuků a obtížně odstranitelných vibrací, dobrá zpráva. Problémy se silentbloky přední nápravnice způsobující vibrace brzd dobře znají třeba majitelé octavií první generace.


Převodovka

Minimum pilin, ložiska bez vůlí

Každá převodovka obsahuje magnet, na nějž se chytají piliny. V našem případě je skryt v útrobách, takže jej nelze vyčistit při výměně oleje. Množství pilin, které vidíte na snímku, je vzhledem k najetým kilometrům velmi malé. V převodovce tak za celou dobu provozu nedocházelo k zásadnějšímu opotřebení s úbytky materiálu. Mechanik, který se o vůz staral, vyměnil dvakrát za život auta i olej v převodovce. Proto jsme nenalezli žádnou korozi jako důsledek působení zkondenzované vody. Ložiska měla z výroby dobře nastavené vůle – za tepla převodovka nechrastila (byť jinak to tato ústrojí často dělají) a ani po 436.613 km nebyla opotřebená.

Oběhaná synchronizace

Na převodech, které při jízdě často střídáte (4 a 5), byly už lehce opotřebené mosazné synchronizační spojky. Pozná se to tak, že spojka na kuželu kola dosedá takřka těsně k ozubení. Na snímku vidíte už ohlazené břity zoubků synchronizační spojky – dobře cítit to bylo pohmatem. Opotřebená synchronizace byla překvapivě jedinou vadou převodovky, která jinak nemá zrovna dobrou pověst. Všem majitelům loganů doporučujeme každých 100.000 km vyměnit převodový olej.


Motor

Karbonové peklo

Původní majitel vozu leckdy neměl čas jezdit na servis, takže mezi jednotlivými výměnami oleje najel až 50.000 km (výrobce povoluje maximálně 30.000 km). Dle zkušeného tribodiagnostika Petra Chytky mohou za vznikem neskutečné vrstvy kalů v celém motoru stát i nekvalitní či zestárlé benziny, které tvoří velmi stabilní pryskyřičné úsady. Vzhledem k tomu, že ke šroubům pod víkem ventilů jsme se museli dostávat přes centimetrovou vrstvu kalů, je kondice motoru bez zásadních vad překvapením.

Vrozená slabost 2. válce

Slabší komprese druhého válce, s níž se vůz potýkal už jako nový, byla způsobena špatně zúhlovanou ojnicí. Tedy pístní čep nebyl zcela kolmý k ose válce, píst vůči ní nebyl rovnoběžně. Jeho těsnost ve válci tak nemohla být ideální. Poznali jsme to dle vrchní plochy pístu – na jedné straně se odírala o válec, na druhé zůstávaly karbonové úsady. Ostatní písty byly opotřebené rovnoměrně.

Opotřebené pístní kroužky

Asi největší podíl na sníženém výkonu motoru měly opotřebené pístní kroužky. Vůle v jejich zámcích vzrostla na značných až 0,85 mm. Skládané stírací pístní kroužky se však neucpaly karbonem ani neztratily pružnost, takže do poslední chvíle dobře plnily svou funkci a motor nebral olej.

Vůle v zámcích pístních kroužků nový motor (mm) naměřená hodnota (mm)
1. těsnicí 0,20 – 0,35 0,70
1. polostírací 0,40 – 0,60 0,80
2. těsnicí 0,20 – 0,35 0,85
2. polostírací 0,40 – 0,60 0,85
3. těsnicí 0,20 – 0,35 0,70
3. polostírací 0,40 – 0,60 0,75
4. těsnicí 0,20 – 0,35 0,70
4. polostírací 0,40 – 0,60 0,80

Ventily

Překvapivě žádný z výfukových ventilů nebyl poškozený profukováním žhavých plynů – lidově řečeno rozkvetlý (charakteristické popraskání od obvodu ke středu). Na jejich dosedacích plochách však bylo jasně vidět, že už těsní špatně. K obnově bezvadné funkce by však stačilo ventily

zabrousit. Po 436.613 km zcela obdivuhodný výsledek.

Oleštěné válce

Stopy po obrábění (honování) válců nejsou technologickým nedostatkem, ale záměrným opatřením, aby na jejich stěnách dobře držel olej. U dacie po 446.613 km už byly válce zcela vyleštěné, takže krom opotřebení pístních kroužků motor bojoval i s horší přilnavostí olejového filmu. Ve válcích však nejsou žádné rýhy – filtrace vzduchu i oleje celou dobu fungovala spolehlivě a nepustila sem nečistoty. Čili motor je opotřebený, ale bez závad. Navíc měřitelné opotřebení – úbytek materiálu z válců – je velice nízký – nanejvýš 0,03 mm.

Měření průměru válců úchylkoměrem
Nový motor 79,50 mm
1. válec nahoře: 79,52 – 79,52 mm
  dole: 79,50 – 79,52 mm
2. válec nahoře: 79,51 – 79,53 mm
  dole: 79,52 – 79,53 mm
3. válec nahoře: 79,51 – 79,51 mm
  dole: 79,51 – 79,52 mm
4. válec nahoře: 79,51 – 79,52 mm
  dole: 79,51 – 79,52 mm

Ojniční ložiska

Měřitelné opotřebení čepů klikového hřídele bylo minimální. Ojniční ložiska druhého a třetího válce byla poškrábaná od dlouhodobého působení kalů z pozdě vyměňovaného oleje. Nedošlo však k projetí šál na podkladový materiál a ložiska stále pracovala bez velkého rizika zadření. Charakteristicky

pruhovaný povrch je následkem takzvaného oskákání – možná už z výroby špatně nastavené (větší) vůle. Takto vzniklé vibrace může chytat čidlo

klepání a považovat je za důsledek detonačního spalování. Řídicí jednotka pak snižuje předstih – to mohl být další důvod sníženého výkonu.

Průměry ložisek klikového hřídele Údaj výrobce Naměřené hodnoty
Hlavní ložiska 47,990 – 48,010 mm 47,985 – 47,990 mm
Ojniční ložiska 43,960 – 43,980 mm 43,950 – 43,960 mm


Jiné vady a opotřebení

Původní chladič

Ve spodní části, kde jej chrání jen řídká mřížka, byl původní chladič už pořádně „rozbombardovaný“ od hmyzu a kamení. Překvapivě si stále zachoval dokonalou těsnost. Kdyby však měl vůz jezdit dál, musel by se vyměnit.

Pravidelně opotřebené destičky

Přednímu brzdovému obložení (destičkám) už zbývalo jen pár milimetrů. Bylo však opotřebené na obou stranách stejně, což znamená, že vodicí čepy třmenů nikdy nezatuhly a nechávaly je volně „plavat“.

Opotřebená spojka

Spojka už je na voze druhá – najela 146.613 km. Na jejím stavu se podepsaly časté rozjezdy přetíženého vozu – z obložení na straně přítlačného kotouče už ubylo tolik, že jsme se vlastně rozjížděli přes nýty. Paradoxně to nebylo nikterak znát: spojka neklouzala, nepískala ani neškubala.

Popraskané silentbloky

Škubání motoru při přidání a ubrání plynu bylo způsobeno vůlemi v jeho závěsech. Všechny tři silentbloky už byly prasklé či vytahané. Vzhledem ke kilometrům zcela očekávaná závada.


Platí to i pro současný model?

V naší rozborce skvěle obstála Dacia Logan první generace z let 2005 až 2012. Motor 1.4i/55 kW se přestal vyrábět už v roce 2010. Platí kladné hodnocení i pro současné dacie? Porovnávat konstrukci a provedení s novým modelem budeme příště. A vzali jsme si na to rovnou velmi zajímavé kombi MCV s přeplňovaným tříválcem 0.9 TCE a originální přestavbou na LPG.

Martin Vaculík
Diskuze (112)
12. 5. 2016 07:39
Re: Nejlepší jízda na webu?
Takze mame skusenost, kde v 50% je to OK a v 50% nie. Samozrejme tych co maju dobre skusenosti je viac. Ale aj tak, ked ma auto poruchovost 10% tak je povazovane za tragicke. Takze vacsina ludi aj s nepodarenim autom jazdi bez jedineho problemu. Ale neznamena to, ze nik nema problem.
11. 5. 2016 13:16
Re: Nejlepší jízda na webu?
Já si to dovolímtvrdit. Oct 1,9 TDI PD 77kW s kterou jsem dřív jezdil, teď ji používá kolegyně má aktuálně najeto přes 510.000km.
A co se na motoru a převodovém ústrojí měnilo? NIC.
Jezdí s původním turbem, spojkou včetně dvojhmoty, vstřiky atd.

jediná věc kolem motoru která se vyměnila byl na ca. 490.000km chladič a kompresor klimatizace.
Avatar - Londonbridge
11. 5. 2016 10:53
Rozumna cena....
Za 20 000 korun pojdem radsej na weekend lyzovat ako kupit Daciu...
10. 5. 2016 08:31
Re: Nejlepší jízda na webu?
Prave bolo jedno co malo 470tisic.
Ale uz sa sotva plazilo. :-)
Avatar - Ronault.
9. 5. 2016 17:07
Re: Tragická jizda
To se uvidí za pár let.