Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dakar 2014: 2. etapa - šedé duny jdou ruku v ruce s překvapením (nové foto)

Vitek
Diskuze (10)
Nejrychlejší speciální etapa rallye, alespoň její první část bude ta, ve které budou řidiči muset čelit prvním dunám.

A nebude to jen krátké setkání s pískem – v posledních 100 kilometrech bude prozkoumávání dun Nihuil ještě intenzivnější než při předchozích ročnících Dakaru. Písek je tam pevnější, to však bude poskytovat velký přehled o každé z technických připraveností konkurentů. Ve zkratce – bude to skutečná zkouška!

Výsledky etapy

Ve třídě motocyklů terén druhé etapy ze San Luis do San Rafael nejvíc sedl Samu Sunderlandovi. Ten do této doby zažíval na Dakaru spíš neúspěchy. Dostal se ale i na letošní rallye, kde hned ve druhé etapě zazářil a do cíle dojel jako první. Nepřekonal ho ani včerejší etapový vítěz Joan Barreda. Celkově si však stále drží průběžné první místo. Náš David Pabiška je průběžně 36.

V kategorii automobilů si etapu podmanil Stéphane Peterhansel. Má však výhodu pouze půl minuty před druhým Carlosem Sainzem a jeho buginou. Včerejší hvězda Carlos Sousa měl technické problémy s turbem. A co Češi? Josef Macháček do cíle etapy dojel 63., Jerie 96.

V kategorii kamionů, šlo vítězství ve speciální etapě do Kamazu – Anton Shibalov vyhrál svoji první speciálku v roli řidiče. Nicméně, pro ruský tým bude obtížné úspěchy udržet, protože ztratil Ayrata Mardějeva, který byl v loňském roce celkově na druhém místě. Ten byl dnes donucen odstoupit, kvůli velké havárii. Eduard Nikolaev ztratil deset minut kvůli problémům s elektronikou. Neštěstí týmu Kamaz jsou impulsem pro Gerarda De Rooye, celkově na prvním místě a Marcela Van Vlieta, který byl ve druhé etapě třetí.

Velkého úspěchu se dočkal Čech Martin Kolomý. Po včerejší havárii a následném neúspěchu se ve druhé etapě probojoval až na páté místo, celkově je 14.! Aleš Loprais dojel 14. v etapě, v průběžném pořadí je sedmý. A další české umístění: Tománek celkově po dvou etapách na 20. pozici, Vildman 25., Vrátný 36.

Josef Kalina na Dakaru

Je to jako droga, se kterou Josef Kalina neumí a nechce skončit. Je mu pětašedesát a na Dakaru je už po třiadvacáté, přesto tady není nejstarší a nemá ani nejvíc účastí. „Ještě je tady několik jedinců, kteří mi to kazí, to je zrovna konkrétně Sugawara, pak ještě Étienne Smulevici, který je vůbec nejúžasnější. Sice mu ještě není přes 70, ale zato má odjetý úplně všechny Dakary, to je naprostý rekordman.“

Pro vnuky je čtyřnásobný dědeček už teď idolem. „Nejstarší vnučce už je sedm let, chodí do školy a rozumí mapám. Rozumí tomu, že někde viděla v televizi dědu, jak závodí. To mi samozřejmě, tak jako každému starému dědkovi, dělá radost, když vidím, že to potomky zajímá a že si myslí, že jsem udělal něco výjimečného.“

A jak vzpomíná na Karla Lopraise, se kterým prožil krásná vítězství a proč se Liazu, jehož řidiče Jaroslava Valtra letos naviguje, říká „rodinka“? Klikněte na stránky Zelené vlny Radiožurnálu.


Vitek
Diskuze (10)
Avatar - Barrichello
8. 1. 2014 13:06
Re: DeRooy
Já fandil už jeho otci když jezdil na legendárním DAFu Turbotwin. Takže tak, kromě Tater prostě muj oblíbenec.

No tak jede na Ivecu a co?
Já fandil Barrichellovi když jezdil v F1 a přitom ferrari sem nikdy nemusel. Znam lidi co fandili Webberovi a RedBull nenáviděli. A? Fandit jezdci a ne stáje se dá..... opačně je to horší.
8. 1. 2014 09:27
Re: Loprais
to je pravda...
Začínám si o tom myslet svoje...

Jako stát se může..., ale ty problémy jsou dlouhodobějšího charakteru...
8. 1. 2014 08:57
Re: DeRooy
Neměl by sis ten palec rozmyslet?
Uvědomuješ si jaké značce (nebavím se teď o jezdci) dáváš svůj palec nahoru?
Vždyť ten Nizozemec jede na kamionu z téměř tovární stáje, kterou ty tak nenávidíš!!!!
Přehodnoť to... ;-)
Já sem si jistý, že přece De Rooy na továrním Fiatu nemůže vyhrát.... >:-[] >:-[] >:-[]

Bakaný Fiat
Avatar - Barrichello
8. 1. 2014 00:21
DeRooy
:yes: :yes: snad mu to vydrží.

překvapili docela bělorusové s MAZem, zatím nejedou špatně

naopak zklamal Gordn s Hummerem
7. 1. 2014 21:18
Re: Loprais
Bída je, když se to auto rozkládá už v druhé etapě... 8-s