Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dakar 2014: 3. etapa – těžký terén zamíchal pořadím

Vitek
Diskuze (0)
Třetí etapa ze San Rafael do San Juan nabídla jezdcům kamenitou a členitou speciálku v délce 301 kilometrů, pro motocykly a čtyřkolky byla etapa kvůli extrémním výkyvům počasí zkrácená.

Pro auta a trucky se nezměnila. Posádky automobilů a kamionů se dostaly do podhůří And, což znamená nadmořské výšky až kolem 3500 metrů, motocyklisté dokonce vystoupali až do výšek okolo 4300 metrů. I takový je letošní Dakar.

Výsledky etapy

Svoje druhé etapové vítězství v kategorii motocyklů si připsal Joan Barreda, do bivaku dorazil téměř pět minut před Cyrilem Despresem. Třetí do cíle dorazil Marc Coma, třetí je i celkově. Překvapení letošní rallye, Sam Sunderland skončil až 74. a celkově se propadl až na 30. místo, třetí etapa ho připravila o celkové prvenství. Dopředu se posouvá Čech David Pabiška, do cíle dojel na 27. místě, v celkové klasifikaci se posunul na 25. příčku, jen tak dál!

Cesta do izolovaného bivaku v Barréal byla krutá také pro obhájce prvenství ve čtyřkolkách Marcose Patronelliho, na trati rychlostní zkoušky ho potkala nehoda. Pilot musel být do bivaku přepraven a ze závodu odstoupil. Etapu vyhrál Rafal Sonik a získal vedení v celkové klasifikaci. Na druhém místě v etapě i celkově se drží Casale.

Nani Roma, král San Juan

Perfektně jel Nani Roma. Katalánec dosáhl celkového prvenství v kategorii, první je také celkově. Druhý trasu dokončil Holowczyc. Druhý celkově a momentálně největší soupeř Daniho Romy je divoký Orlando Terranova.

Koncentraci v náročné třetí etapě udržel Josef Macháček. Dojel na 47. místě, celkově je 82.

V závodě kamionů triumfoval Andrey Karginov. Dařilo se také našim jezdcům. Aleš Loprais dojel do bivaku v San Juan jako třetí se ztrátou pouze zhruba pěti minut na vedoucího závodníka, hned minutu za ním byly vidět barvy Tatra Buggyra týmu s Martinem Kolomým. Celkově jim to vychází na velmi slušné 5. a 11. místo.

Za nimi do cíle přijížděli i další české posádky. 17. Tománek a 19. Valtr. Dokončit zvládli i další – Vrátný na 22. pozici a Vildman na 25.

Macháček na Dakaru obchoduje s autobateriemi

Je to jeden z mnoha neskutečných dakarských příběhů. Pětinásobný vítěz Rallye Dakar na čtyřkolce Josef Macháček sedl v letošním ročníku poprvé do auta, přesněji dvoumístné buginy. A málem skončil už v první etapě. Ještěže má obchodnického ducha a proříznutou pusu. v první Dakarské etapě si totiž doslova užil.

„Nejenom, že jsem si užil, ale nebýt Vlastíka Tošenovského, který vyšel pěšky dva kilometry zpátky po trati, tak bychom to nezvládli. Vlastík je můj navigátor. Já už jsem to viděl jako beznadějnou situaci. Byť jsme koupili baterku za 500 pesos, která nám vydržela 3,5 kilometru, jenom a zase jsme jí mohli vyhodit. Ale posunula nás do vesnice, kde jeden policista vymontoval z auta baterku a ta už nám vydržela 22 kilometrů, a pak už jsme věděli, že vždycky na trati musíme zastavit u někoho, s kým tu baterku vyměníme, nebo koupíme novou,“ popisoval Josef Macháček.

Jak první etapa v kabině Macháčkovy buginy probíhala a kolik za cestu s Vlastou Tošenovským vyměnili baterek, si přečtěte na webových stránkách Zelené vlny Radiožurnálu.

Vitek
Diskuze (0)