Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dakar 2014: 6. etapa - Duclos v čele motorek, Peterhansel má rekord

Vitek
Diskuze (1)
Překvapení v šesté etapě z Tucumánu do Salty přišlo v podobě vítěze kategorie motocyklů.

Stéphane Peterhansel dosáhl 63. etapového vítězství. V kategorii kamiónů stále dominuje Gerard De Rooy. Kromě toho se ale 6. etapa zapsala do dějin slavné rallye smutnou událostí, úmrtí belgického motorkáře Erica Palanteho.

Výsledky etapy

Závod motorek po dlouhých osmi letech vyhrál Francouz Alain Duclos, jeho Sherco 450 se perfektně vyrovnalo ostatním strojům a Duclos se vítězstvím posunul z průběžného 17. místa až na třetí. Druhý skončil Marc Coma, pouze minutu a čtvrt za vítězem a den volna v Saltě bude trávit i jako první závodník prozatímního pořadí. Průběžně druhý Joan Barreda na něj ztrácí 42 minut. Po nehodě slavnou rallye opustil Chaleco López. David Pabiška stále stoupá vzhůru. Etapu dokončil jako 25. a patří mu průběžné 18. místo.

Na prvních třech příčkách v dosavadních výsledcích kategorie čtyřkolek jsou tři Yamahy. Na prvním místě Sergio Lafuente, za ním Rafal Sonik, třetí je zatím Chilan Casale.

Za volantem automobilu byl nejrychlejší Stéphane Peterhansel se svým Mini, čímž si zajistil 63. etapové vítězství. Carlose Sainze potkali technické i navigační potíže, navíc vyjížděl s hodinovou penalizací z minulé etapy, celkově je až na šesté pozici a na vedoucího Romu ztrácí dvě hodiny, ten v etapě dojel až šestý. Bojoval Al-Attiyah a dojel druhý, bez chyby postupoval Orlando Terranova, což mu zajistilo třetí místo, průběžně je druhý, půl hodiny za vedoucím Romou.

Josef Macháček měl v minulé etapě problém se zadřeným zadním kolem. Technické potíže se mu nepovedlo vyřešit a v závodě nepokračuje, i přesto to pro něj byla velmi cenná zkušenost za volantem buginy.

Kratší speciálka, dlouhá pouze 156 kilometrů čekala piloty kamiónů. Nejlépe si s ní poradil Peter Versluis, který etapu před dnem volna vyhrál. Průběžně je však v čele stále De Rooy.

Loprais dojel devátý, za vítězným Nizozemcem zaostal o necelých pět minut. Až 23. dojel Martin Kolomý, kterého stále pronásledují technické potíže. Tentokrát údajně ulomil přední pravé kolo, navíc v předchozí etapě inkasoval hodinovou penalizaci. V průběžných výsledcích je na 28. místě a jeho ztráta na prvního narostla už na 11 hodin. Loprais se posunul ze sedmého místa na průběžné šesté se ztrátou hodiny a 39 minut. Do cíle dorazil také Tomáš Vrátný na 11. místě, Jan Tománek 19. a Vlastimil Vildman 22.

Smrt na Dakaru

Pořadatelé Rallye Dakar včera ráno našli na trati mrtvého závodníka. Ovšem nikoli na trati včerejší šesté etapy, nýbrž v místě etapy páté. To znamená, že byl padesátiletý belgický motorkář na místě přes noc. Eric Palante byl na svém jedenáctém Dakaru. Když ho pořadatelé našli, bylo už jeho tělo bezvládné. Příčina smrti bude teprve určená a nedá se tedy zatím stoprocentně tvrdit, že měl nehodu. Nepoužil ani speciální tlačítko pro přivolání pomoci, vody u sebe měl dost. Co se tedy stalo?

„V každém případě pořadatel ví, kde motorkář je a ví o tom, že se nehýbe. Je tedy divné, že ho tam nechali nehýbajícího se přes noc a nikdo tam nevyjel, protože já to z vlastní zkušenosti vím. Zastavil jsem v poušti, protože jsem vařil. Dvacet minut jsem tam čekal, než motor vychladne, abych dolil vodu a už mi volali, jestli jsem v pořádku. Tak tohle si tedy nedovedu vysvětlit,“ říká k případu záhadného úmrtí jezdce s číslem 122 český motorkář Jan Veselý.

Jak je tento případ podobný událostem v roce 2009 a dá se těžká Rallye Dakar zvládnout v padesáti letech? O tom mluví motorkář Jan Veselý v Dakarském speciálu na webu Zelené vlny Radiožurnálu..

Vitek
Diskuze (1)
Avatar - Ja Prvni 123
12. 1. 2014 21:41
Hmm... mně je taky 50... a nerozběhnu se za autobusem.
:-(
Ale nemyslím to špatně... motorky miloval, takže je to vlastně hezkej konec.
Jen brzo.

:-(