Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dakar: Slavnostní start (+video)

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)
Sedmatřicátý ročník Rallye Dakar je oficiálně zahájený! V předvečer místního času se v ulicích Buenos Aires prezentovalo všech 406 posádek letošního závodu. Stovkám tisíc fanoušků v ulicích se představili také všichni čeští účastníci.

Chvíle, na kterou všichni čekali, se nejlépe zhostil známý americký závodník Robby Gordon, který je kaskadérskými kousky proslulý. I letos dostál své pověsti a fanouškům nejenom zamával, ale ukázal i něco ze svého jezdeckého umění a přes rampu doslova přeletěl. Značně tak okořenil chvíli, která je pro každého účastníka Rallye Dakar tak mimořádná.

Obzvlášť nezapomenutelným a jedinečným byl okamžik příjezdu k pódiu a výstupu z kamionu pro Tomáše Vrátného. Závodící šéf týmu Bonver Dakar Project, jeho navigátor Jaroslav Miškolci a palubní mechanik Milan Holáň totiž vystoupili z kabiny své tatry s netradiční závodnickou výbavou.

„K překvapení a úžasu všech kolem jsme pódium absolvovali v opičích maskách,“ prozradil Vrátný. O plánu posádky nevěděl ani Fabien Calvet, francouzský ředitel pro kategorii kamionů, který česko-slovenskou trojici vítal na slavnostním zahajovacím pódiu. „Fabien z toho byl poměrně hodně překvapen, nicméně diváci to vzali velice pozitivně a nálada byla úžasná,“ komentoval Vrátný pobaveně slavnostní moment.“

Plán absolvovat pódium v opičích maskách vznikl ještě před odjezdem na Rallye Dakar. První možnost vidět více než třicet členů týmu v maskách měli všudypřítomní dakarští fanoušci už po přejímkách, kdy v rámci skupinového týmového focení došlo i na variantu právě s opičími maskami. „Pokud všechno půjde hladce, opičí masky ještě vytáhneme,“ nastínil Vrátný.

„Už se těšíme na start. Všechno nám klape, takže už jen čekáme, kdy se dostaví předstartovní nervozita. Zatím tady není. Čím déle nám tento stav vydrží, tím to bude lépe. Já jsem si ovšem naprosto jistý, že těsně před startem nás doběhne a všichni si na startu užijeme typickou závodnickou nervozitu, která k tomu patří. No a pak, myslím, že tak do třetí zatáčky, to z nás spadne a my se budeme snažit předvést, co v nás je. Budeme makat naplno,“ doplnil šéf týmu a závodník v jedné osobě.

Kromě jeho posádky se dnes vydá na trať v barvách týmu Bonver Dakar Project i kazašsko-česká sestava pod vedením zkušeného Artura Ardavičuse a polsko-česká trojice pod vedením talentovaného Roberta Jana Szustkowského. Všichni se na nejnáročnější rallye světa představí za volanty tří speciálně upravovaných kapotovaných kamionů Tatra Jamal.

Všechny účastníky čekal před slavnostním okamžikem úvodní brífink organizátorů s jezdci, který vedl ředitel závodu Etienne Lavigne. „Atmosféra mě pokaždé dostane, když vidím, kolik lidí se sem jede dobrovolně ničit,“ smál se Martin Kolomý z týmu Tatra Buggyra Racing. Tématem brífinku byly především organizační a bezpečnostní informace, ale také marketingové a sportovní. Třeba takové, že loňský ročník přilákal 4 milióny diváků a letos organizátoři očekávají, že toto číslo bude překonané.

Klid měli výjimečně také mechanici, když byl Kolomého vůz přezdívaný Fat Boy od technických přejímek na uzavřeném parkovišti. „Když bude taková pohoda až do konce Dakaru, tak se zlobit nebudu (smích). Dneska jsme převážně odpočívali, kontrolovali komunikační a logistické systémy. Jsme připraveni,“ uvedl Robin Dolejš, dobře naladěný technický ředitel týmu Buggyra.

Volného dne využili k návštěvě zázemí týmu Tatra Buggyra Racing ředitelka Czech Tourism v Argentině Patricia Ana Cmol, český velvyslanec Petr Kopřiva a skupina novinářů propagující Českou republiku v Latinské Americe. „Návštěva byla milým zpestřením příprav na start závodu. Je nám velkou ctí reprezentovat naší zemi zde v Jižní Americe, obzvlášť když vidíte takovou podporu ať už ze strany velvyslanectví, tak i zástupců Czech Tourism,“ uvedl k oficiální návštěvě manažer týmu Buggyra Jan Kalivoda.

Video se připravuje ...

V průběhu slavnostního startu Argentinci opět ukázali, že motorsport milují. V průběhu několikahodinové show nadšeně aplaudovali všem závodníkům. „Je to fascinující, kolik lidí je podél silnice a fandí. Takže jsme si to užili a už se nemůžu dočkat, až odstartujeme,“ uvedl nadšeně Kolomý.

Členové týmu Tatra Buggyra Racing v sobotu ještě kontrolovali nejen interní komunikaci během jednotlivých etap, ale také spojení s Českou republikou. „Ladíme systémy, aby vše fungovalo i po mediální stránce. Každý den se nám daří odeslat velkou spoustu obrazového materiálu, aby byli všichni doma v obraze – rodiny, fanoušci i sdělovací prostředky. Celý náš media tým funguje perfektně,“ pochvaloval si Jan Kalivoda.

První etapa vedoucí z Buenos Aires do Villa Carlos Paz zavede dnes posádky rovnou do středu Argentiny směrem na severozápad ke Cordobě. Trasa dlouhá 838 kilometrů nabídne od všeho trochu: dlouhé rovinky ale i prudké zatáčky. „Etapa je hodně prašná, tak budeme muset mít oči na stopkách,“ uvedl při studování itineráře Kolomého navigátor David Kilián.

Podle posledních informací pořadatelů se na startu objeví 658 závodníků v celkem posádkách. Přihlášeno je 161 motocyklů, 45 čtyřkolek, 137 automobilů a 63 kamiónů.

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)