Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Do WRC se vrátí značka Proton. S čím pojede?

Michal Fokt
Diskuze (0)
V příští sezoně se rozšíří startovní pole rallyeového šampionátu WRC2. Chystá se tam malajsijský Proton s vozem Iriz R5.

O značce Proton se v poslední době moc nemluví a pokud ano, tak v souvislosti s jeho špatnou finanční situací a faktem, že po Opelu možná půjde o další akvizici koncernu Peugeot Citroën, jenž by tím pádem rozšířil své portfolio také o britskou sportovní značku Lotus, která Protonu patří.

S ohledem na ekonomické problémy Protonu tedy překvapí informace, že se automobilka chystá v roce 2018 vstoupit do WRC, respektive do jeho nižší třídy WRC2. Automobilka nasadí model Iriz R5, jenž připravuje britská firma MEM. Oficiálně se představí příští měsíc na Festivalu rychlosti v Goodwoodu, ale po síti se už toulá pár neoficiálních fotek, nákresů a počítačových montáží.

MEM Chrise Mellorse stavěla i předešlou satrii, která se objevila na pódiích IRC, vyhrála třídu Super 2000 a titul v asijsko-pacifické sérii. Nové auto má těžit z menší délky, ale delšího rozvoru, motoru z Mitsubishi Lancer Evo X, s objemem sníženým na 1,6 litru, sekvenční převodovky Xtrac, podvozku Rieger, brzd Brembo a elektroniky Cosworth. Pro potřeby závodních týmů na celém světě se bude vyrábět s levo- i pravostranným řízením.

Michal Fokt
Diskuze (0)