Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Donald Trump chce vytlačit německé automobilky z amerického trhu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (24)
Prezident Trump proti německým automobilkám vystoupil už počátkem loňského roku, kdy hrozil zavedením 35procentních cel na dovoz osobních aut.

Prezident USA Donald Trump chce podle německého časopisu Wirtschaftswoche vytlačit německé automobilky z amerického trhu. Francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi řekl, že nechce, aby New York brázdily mercedesy, uvedl časopis s odvoláním na diplomatické zdroje z EU a Spojených států.

Němečtí výrobci ve Spojených státech kontrolují 90 procent trhu prémiových značek a Trumpova administrativa už zahájila vyšetřování, zda dovoz vozidel nepoškozuje domácí automobilový průmysl. To by mohlo vést k zavedení až 25procentního cla na dovoz německých vozů, což by podle analýzy firmy Evercore ISI německé výrobce prémiových značek stálo 4,5 miliardy eur.

Prezident Trump proti německým automobilkám vystoupil už počátkem loňského roku, kdy hrozil zavedením 35procentních cel na dovoz osobních aut. Tehdy nazval Německo velkým výrobcem automobilů, ale obchodní vztah se Spojenými státy označil za nevyvážený.

Podle údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA) činila hodnota dovozu osobních aut z USA do EU za loňský rok 6,2 miliardy eur (zhruba 160 miliard Kč), zatímco hodnota dodávek opačným směrem dosáhla 37 miliard eur. Ze zemí Evropské unie je Německo největším vývozcem osobních automobilů do Spojených států.

Německé automobilky loni vyrobily v montážních závodech ve Spojených státech 804.000 vozů a dalších 657.000 na trh Severní Ameriky vyvezly z Německa, uvedlo německé sdružení automobilového průmyslu VDA.

Akcie německých výrobců na včerejší zprávu zareagovaly poklesem, kolem 14:00 SELČ akcie společnosti Daimler ztrácely 0,9 procenta, BWM 0,45 procenta, VW 1,36 procenta a Porsche jedno procento.

Jak poznamenala agentura Reuters, zvláště zranitelné jsou automobilky Porsche a Audi, protože ve Spojených státech nemají montážní závody. Mercedes-Benz a BMW tam mají velké továrny a v případě omezení dovozu mohou tyto kapacity snadno rozšířit.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (24)
Avatar - vabis
4. 6. 2018 10:47
Re: Nechce sa mi verit..
>:D :yes:
Avatar - vabis
4. 6. 2018 10:46
Re: Každý, kdo v New Yorku v posledních letech byl
To je relativni, zase na venkove je snad kazde druhe auto Silverado. Ale ano, pravdou je, ze zejmena Toyota Rav 4 a Honda Civic se ve statech prodava dobre. Evropska auta jsou spis jako luxusnejsi.
Avatar - Uživatel_5340709
2. 6. 2018 07:49
Re: Nechce sa mi verit..
Rusofili se tu množej, jejich počet poznáš podle počtu :no: , které dostanu.
1. 6. 2018 15:25
Re: Nechce sa mi verit..
Stačí pár slov a člověk hned pozná, že nám musíš našeho Milouševiče hrozně závidět. >:-[]
1. 6. 2018 14:52
Re: Dítě kapitalismu
Ja bych ho nazval pravym jmenem - je to blazen. Ma i jine nazvy egomaniak, psychopat ( s Kimem v cele by mohli hrat sachy), mozna umi koupit a prodat nemovitost, ale v te branzi dela hodne pochybnych lidi. Tenhle je jejich kralem.