Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dovoz ojetých aut do Česka v září meziročně vzrostl o 126 %

David Bureš
Diskuze (1)
Za výrazný nárůst pravděpodobně mohou problémy s novým Centrálním registrem vozidel.

Do Česka bylo během září dovezeno 25.158 ojetých vozů, o 126 % více než v loňském září. Proti letošnímu srpnu se jedná o více než devítinásobný nárůst. Vyplývá to ze statistik Svazu dovozců automobilů.

Import ojetin vzrostl až po letních prázdninách. Mezi lednem a srpnem byl dovoz ojetin proti loňskému roku nižší zhruba o pětinu. Vysoký dovoz v září však znamená, že se letos do Česka zatím dovezlo 95.129 vozů z druhé ruky, o 4,8 % méně než loni v tomto období.

Meziroční růst letos zaznamenala jen kategorie nejstarších aut se stářím nad 15 let. Nejvíce se (tak jako loni) dovážely vozy staré od pěti do deseti let, které tvořily 38 % importu.

Odborníci tvrdí, že za prudkým zářijovým skokem stojí problémy s novým Centrálním registrem vozidel, které nastaly po jeho červencovém spuštění. Mnozí lidé pak kvůli tomu dovoz ojetého auta odložili.

Nejvíce dovezených ojetých aut letos neslo znaky Škoda, a to 17.875 kusů. To je o 56 kusů více než loni. Následuje Ford s 14.026 automobily (meziroční pokles o čtyři procenta) a Volkswagen s 12.523 vozy (meziroční nárůst o dvě procenta).

Češi mají zájem také o dovezená auta luxusních značek. Například počet dovezených Ferrari z druhé ruky se oproti prvním devíti měsícům roku 2011 zvýšil o osm vozů na 34 aut, Maserati zaznamenalo nárůst o dva vozy na 15 aut a u značky Rolls-Royce vzrostl dovoz ze tří aut na pět. Počet dovezených Bentley zůstal na 16 exemplářích jako loni.

Prodeje nových aut na českém trhu pak za prvních devět měsíců letošního roku meziročně vzrostly o tři procenta na 127.485 exemplářů.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - Barrichello
15. 10. 2012 10:11
Pak že dovoz ojetin klesá
>:D >:D >:D >:D