Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Euro NCAP 2016: Renault Scénic – Bez překvapení a s plným počtem hvězd

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Renault Scénic se testů Euro NCAP zúčastnil již počtvrté a ve své nejnovější podobě ziskem plného počtu hvězd navázal na své předchůdce.

Renault Scénic absolvoval testy Euro NCAP poprvé v roce 2001 a podle tehdejšího hodnocení získal čtyři hvězdy za ochranu dospělých cestujících a dvě hvězdy za chodce. Podruhé zamířil do těchto testů v roce 2003 a byl ohodnocen plným počtem pěti hvězd za ochranu dospělých cestujících, třemi hvězdami za ochranu dětských cestujících a za ochranu chodců tehdy získal dvě hvězdy.

V roce 2009 pak v testech Euro NCAP zastoupil model Scénic jeho delších sourozenec Grand Scénic, který tehdy získal plný počet hvězd. Stejného výsledku pak dosáhla i nejnovější generace tohoto zástupce značky Renault.

Předmětem testu byl Renault Scénic 1.5 DCi, s karosérií pětidvéřové MPV a pohotovostní hmotností 1517 kg.

Bezpečnostní výbava testovaného exempláře obsahovala tříbodové bezpečnostní pásy s předepínačem a omezovačem síly na všech sedadlech, čelní, boční a hlavové airbagy, připomínání nezapnutého bezpečnostního pásu pro všechna sedadla. Vůz byl také vybaven systémem AEB a omezovačem rychlosti.

Pro testy ochrany dětí byla pro šestileté dítě instalována autosedačka Römer KidFix a pro desetileté dítě podsedák Graco.

crashtest renault euroncap novemodely video mpv crashtest renault euroncap novemodely video mpv

Ochrana dospělých

Prostor pro cestující zůstal během čelního nárazu stabilní. Údaje z figurín indikují dobrou ochranu kolenou i stehen řidiče i spolujezdce. Renault prokázal, že při tomto typu nárazu poskytuje stejnou ochranu cestujícím různých výšek a sedících v různých pozicích.

Při testu nárazu celou šíří vozu byla ochrana řidiče dobrá, až na oblast krku, kde byla ochrana vyhodnocena jako špatná. Renault přislíbil modifikace, které tento problém vyřeší. Ochrana hrudníku na zadních sedadlech byla mezní.

V testu bočního nárazu získal Scénic maximální počet bodů. V testu bočního nárazu na sloup poskytl vůz figurínám dobrou ochranu všech částí těla kromě hrudníku, kde byla ochrana dostatečná.

Sedadlo a hlavová opěrka poskytují dobrou ochranu krční páteře při nárazu zezadu (Whiplash) na předních sedadlech a vzhledem ke geometrii zadních sedadel se stejná úroveň ochrany očekává i u nich.

Vůz byl vybaven systémem autonomního brzdění a testy ukázaly dobrou funkci při zabraňování nehod v nízkých rychlostech, při kterých často dochází k poranění krční páteře.

Euro NCAP 2016: Kategorie 1 - Ochrana dospělých
TestČelní - deformaceČelní - celá šířeBočníWhiplashAEB cityCelkem
Jednotkybodybodybodybodybodybody%
Ochrana dospělých7,76,515,42,62,434,590%

Ochrana dětí

Při čelním nárazu byly obě figuríny sedačkami ochráněny dobře nebo dostatečně, při bočním nárazu dobře. Airbag předního spolujezdce lze vypnout a řidič má jasnou představu o jeho stavu.

Všechny běžné typy dětských autosedaček lze na zadní sedadla správně umístit, umístění sedačky pro nejmenší děti proti směru jízdy na sedadlo spolujezdce je však díky nejasnostem v manuálu komplikovanější.

Euro NCAP 2016: Kategorie 2 - Ochrana dětí
TestČelní nárazBoční nárazBezpečnostní výbavaUpevněníCelkem
Jednotkybodybodybodybodybody%
Ochrana dětí15,2871040,282%

Ochrana chodců

Kapota poskytuje převážně dostatečnou ochranu hlavám chodců, výsledky v oblasti čelního skla a A sloupků ukazují špatnou ochranu.

Ochrana pánve je smíšená od slabé po dobrou, ochrana v oblasti nárazníku je naopak dobrá ve všech jeho částech.

Systém autonomního brzdění je standardní výbavou Renaultu Scénic, testy ukázaly dostatečnou výkonnost systému, který některé nárazy zmírnil nebo jim předešel.

Euro NCAP 2016: Kategorie 3 - Ochrana chodců
TestHlavaPánevNohyAEBCelkem
Jednotkybodybodybodybodybody%
Ochrana chodců144,663,828,567%

Asistenční systémy

Standardní výbavou modelu Scénic je připomínání zapnutí bezpečnostních pásů na předních i zadních sedadlech.

Systému autonomního brzdění ve vysokých rychlostech si v testech Euro NCAP vedl dostatečně. Omezovač rychlosti rozeznává rychlostní omezení a umožňuje řidiči nastavit omezovač na danou rychlost.

Euro NCAP 2016: Kategorie 4 - Asistenční systémy
-Omezovač rychl.Připomínač pásůJízdní pruhyAEB InterurbanCelkem
-bodybodybodybodybody%
Asistenční systémy2,5301,67,159%

Celkový výsledek: Pět hvězd

Nový Renault Scénic vyšel z testů Euro NCAP jako bezpečný automobil. Velmi dobrých výsledků dosáhl v ochraně dospělých i dětských cestujících.

Dobré výsledky pak předvedl i v kategorii asistenčních systémů a ochranně chodců, kde je tradičně největším problémem pánevní oblast.

Euro NCAP 2016 - Rekapitulace výsledků
Kategorie1234Celkem
NázevOchrana dospělýchOchrana dětíOchrana chodcůAsist. syst.Vážený průměr
Jednotkybody%body%body%body%%
Výsledky3590%40,282%2967%759%78%
Počet hvězd*****

Jak se hodnotí v roce 2016?

Euro NCAP se v letošním roce rozhodlo ještě více zaměřit na bezpečnostní pomocníky. Hodnocení bezpečnostních systémů se tak na celkovém výsledku nově podílí z 20 %, zatímco dosud to bylo jen 10 %. Naopak tradiční hodnocení nárazové zkoušky se na hvězdičkovém výsledku podílí už jen z 40 % (u starší metodiky 50 %). Ochrana dětí a ochrana chodců do výsledku nadále mluví po 20 %.

Navíc do celkového výsledku je nově zahrnut systém automatického brzdění, který dokáže rozeznat chodce. Automatické brzdění bylo součástí testů už nyní, avšak pouze jako systém rozeznávající okolní vozidla. Euro NCAP věří, že zahrnutí tohoto asistenta do hodnocení pomůže jeho dalšímu rozšíření v nových automobilech. Naopak zahrnutí stabilizačního systému do výbavy se už nepočítá, protože je povinným prvkem nových aut.

Novinkou je také možnost dvojího celkového hodnocení. První vyplyne z bezpečnostní výbavy daného vozu, která je jeho standardem napříč státy Evropské unie. Druhé má pak odrážet schopnosti daného auta s bezpečnostní výbavou, která je dostupná za příplatek. Dvojí hvězdičkové hodnocení podle Euro NCAP lidem názorněji ukáže, nakolik příplatkové systémy ovlivní bezpečnost vozidla.

Procenta maximálních bodových hodnocení potřebná pro zisk hvězd (2016)
2016Ochrana dospělýchOchrana dětíOchrana chodcůAsistenční systémy
Pro *****80%75%60%50%
Pro ****70%60%50%40%
Pro ***60%30%40%25%
Pro **50%25%30%15%
Pro *40%15%20%10%

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Re: Scénic
Možno vo Francúzsku, ale inde na Renaulty príliš neplatí kúpa srdcom, to som chcel povedať.
Avatar - pumpkin
5. 9. 2016 22:32
Re: Scénic
Hm, ťažko budem nezaujatý, pretože nový Scenic je u mňa láska na prvý pohľad. Asi som ešte krajšie malé MPV nevidel.
No a o predaje sa nebojím.
Tu sa uplatní :
"-A potrebujete vôbec toto auto?
-"Nie, ale chcem ho!"

Renault celkovo obmieňa svoju klientelu a zatiaľ sa to neukazuje ako chybný krok, tak uvidíme.
Re: Scénic
Už by si novinári aj dovozca mohli všimnúť, že dĺžeň nad "e" v slove Scenic už nie je. Meno tohto auta je Scenic, nie Scénic. U teba ma neznalosť tohto hoci drobného detailu zvlášť prekvapuje.

Kompaktný van s nasilu naočkovanými génmi crossoveru na hit predajov nevidím. Túto triedu preferujú pragmatickí ľudia so strednými príjmami, ktorí výstrelky typu 20" pneu za trojnásobnú cenu voči 16" u minulej generácie radi mať nebudú. Uvidíme ako na tom nový model bude s ponukou priestoru. Ak bude nový model menej priestranný alebo menej praktický (nižšia variabilita), vidím to skôr na ešte väčší pád triedy MPV...

Bezpečnosťou Renault neprekvapuje - skôr poteší držaním vysokého štandardu. Za to pre zmenu :yes:
5. 9. 2016 18:50
Scénic
U Renaultu to nikoho nepřekvapuje :yes: Scénic bude hit prodejů :yes: :yes: :yes: