Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fabia R5 je pro Štajfa výzvou

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)
Úřadující vicemistr Evropy v rallye kategorie ERC-2 Vojtěch Štajf založil s matematikem a miliardářem Karlem Janečkem závodní Klokočka Škoda Czech National Team. V něm s vozem Škoda Fabia R5 absolvuje kompletní mistrovství České republiky 2016.

Po loňském úspěchu v kontinentálním šampionátu začal hledat další motivaci a výzvu ve své kariéře. Po rozhovorech se svým podporovatelem v projektu La Carrera Panamericana Karlem Janečkem a majitelem autosalonu Janem Klokočkou ji našel v nabídce startů s nejlepší dostupnou technikou.

„Původně se jednalo o myšlenku pouze jednorázového startu s vozem kategorie R5. Jediná rallye však pro mě nebyla tou pravou sportovní výzvou. Díky pochopení Karla Janečka a Jana Klokočky, kteří ani chvilku nepochybovali o mém nadšení a motivaci, dostal na sklonku loňského roku projekt reálné obrysy,“ vysvětluje pražský závodník Vojtěch Štajf a dodává: „Zúčastnit se soubojů v absolutním pořadí domácího mistrovství je lákavým pokračováním mé jezdecké kariéry. Věřím, že i díky mému vynikajícímu spolujezdci Františku Rajnohovi se oba nového úkolu zhostíme se ctí a špičková technika v podobě vozu Škoda Fabia R5 nám to trochu usnadní.“

Dvaačtyřicetiletý jezdec má za sebou první testování s novým vozem Fabia R5 a první start ho čeká koncem dubna na Rallye Šumava Mogul. „Musím si zvykat na zcela jiné chování auta, se kterým jsem dosud nejezdil. Se spolujezdcem Františkem Rajnohou nás další dva testy ještě čekají. Doufám, že na suchu, abych si na fabii co nejvíce zvykl,“ říká Štajf.

Známý milovník automobilů Karel Janeček pak svůj vstup do role většinového majitele týmu komentoval takto: „Automobilové rallye se mi líbí jako komplexní disciplína, kde umění jezdce je jen jedním z nutných předpokladů úspěchu. Jedná se zároveň o silně týmový sport, protože výsledek ovlivňuje mnoho faktorů, počínaje kvalitou přípravy techniky, přes angažovanost všech členů týmu až po motivované partnery. Kamaráda Vojtu Štajfa jsem měl možnost poznat nejen jako zkušeného jezdce, ale také jako schopného organizátora projektu La Carrera Panamericana, který jsem v obou jeho ročnících finančně podpořil. Po Vojtově skvělém loňském výsledku v mistrovství Evropy jsem se rozhodl, že chci být při jeho dalších aktivitách. Věřím, že letošní sezóna je pouze začátkem dlouhodobého projektu v českém motorsportu a premiérová sezóna našeho týmu bude úspěšná.“

Díky angažmá jednoho z nejvýznamnějších dealerů značky Škoda v ČR, Autosalonu Klokočka, se nový tým stal na konci ledna 2016 vůbec prvním českým vlastníkem nového vozu Škoda Fabia R5. „I když v mém životě jsou automobilové závody již uzavřenou kapitolou se spoustou krásných vzpomínek, mým prvním závodním autem byl vůz značky Škoda, a proto úspěchy každého nového soutěžního vozu okřídleného šípu neustále sleduji. Když jsme s Vojtou koncem loňského roku diskutovali případné zapojení mé společnosti jako hlavního partnera chystaného projektu, zaujala mě možnost propojení marketingových aktivit s vášní pro rallye, která nás s Vojtou spojuje už třicet let. Vzhledem k tomu, že Škoda postavila zřejmě nejlepší vůz kategorie R5, mám radost, že právě Autosalon Klokočka bude prvním a jediným dealerským týmem značky Škoda v české rallye,“ uvedl majitel Autosalonu Jan Klokočka.

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)