Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat zvýšil svůj podíl v Chrysleru na 25 %

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Fiat by již letos mohl v Chrysleru získat většinový podíl.

Italský výrobce automobilů Fiat zvýšil svůj podíl v americkém Chrysleru na 25 % z dosavadních 20 %. Uvedl to generální ředitel společnosti Sergio Marchionne. Zopakoval rovněž, že Fiat by již letos mohl v Chrysleru získat většinový podíl.

Fiat převzal pětinový podíl v Chrysleru spolu s kontrolou nad vedením podniku předloni, kdy americká automobilka prošla bankrotovým režimem. "Existuje možnost, že se do konce tohoto roku dostaneme na 51 procent," prohlásil Marchionne.

Fiat minulý týden dokončil oddělení divize osobních automobilů od průmyslové divize. Automobilová divize Fiat SpA zahrnuje automobilové značky Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Ferrari či Maserati, zatímco průmyslovou divizi Fiat Industrial tvoří producent nákladních automobilů Iveco a výrobce zemědělských strojů CNH Global.

Fiat se k ovládnutí Chrysleru chystá v době, kdy americký podnik zvyšuje odbyt rychleji, než je průměr odvětví. Chrysler se nyní připravuje uvést na trh nové modely, které jsou založeny na menší platformě Fiatu a úspornějších motorech.

Pokud má Fiat svůj podíl v Chrysleru zvýšit až na 51 procent, musel by splatit půjčky, které Chrysler získal od vlád Spojených států a Kanady. Ty se na záchraně Chrysleru finančně podílely. Celá skupina Fiat, tedy obě její součásti, v loňském třetím čtvrtletí prudce zvýšila čistý zisk na 190 milionů eur (téměř pět miliard Kč) z 25 milionů eur o rok dříve.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Avatar - jazva
11. 1. 2011 10:11
Re: OT: Poradie automobiliek za minulý rok
:yes: ;-)
Avatar - Ondore
11. 1. 2011 10:09
Re: OT: Poradie automobiliek za minulý rok
Povedal by som, že oficiálne čísla ešte nie sú a bude to asi len odhad, možno sa dočkáme nejakých korekcií. V každom prípade je pravdou, že Toyota dosialhla predaje výhradne vlastnými autami s tromi značkami, GM má značky už iba 4 a VW na dosiahnutie svojich čísiel zvolil akvizície a pod jeho krídlami je teraz osem značiek. Takže ešte kúpia pár ázijských značiek a pokojne sa tou jednotkou stať môžu, otáza je, či to tunajší pravoverní budú považovať za európske úspechy, ale ako ich poznáme, tak to určite zrazu nebude rozhodujúce >:-[]
Avatar - jazva
11. 1. 2011 09:30
OT: Poradie automobiliek za minulý rok
[odkaz]