Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford a Toyota kvůli stávce omezují výrobu v JAR

redakce AUTO.CZ

Automobilky Ford a Toyota jsou kvůli stávce v dodavatelských podnicích nuceni omezit výrobu v Jihoafrické republice.

Jihoafrická odborová organizace NUMSA před dvěma týdny zahájila stávku zaměstnanců v ocelářském, kovozpracujícím a strojírenském průmyslu za zvýšení mezd. Ze stejného důvodu již dříve přerušila provoz ve své hlavní továrně v JAR také značka General Motors.

Představitelé Fordu oznámili, že v důsledku stávky zastavili provoz ve své továrně v Pretorii. Zástupci Toyoty pak uvedli, že uzavřeli dvě výrobní linky ve svém závodě v Durbanu. "Očekávám, že pokud bude stávka pokračovat, začnou výrobu zastavovat i další podniky," řekl viceprezident tamního svazu dodavatelů automobilových součástek Ken Manners.

Do stávky se zapojilo 220.000 členů svazu NUMSA. Podle dřívějších odhadů zaměstnavatelů bude tento protest stát ekonomiku denně více než 28 milionů dolarů, tedy v přepočtu přes 560 milionů korun.

V červnu v JAR skončila pětiměsíční stávka v platinových dolech, která byla nejdelší a nejnákladnější v historii tamního těžařského sektoru. Protest, do nějž se zapojily desetitisíce horníků, v prvním čtvrtletí přispěl k prvnímu poklesu jihoafrické ekonomiky od roku 2009.

redakce AUTO.CZ