Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vzácný Ford GTX1 v jedinečném provedení čeká na nového majitele

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Ford GT z let 2005 a 2006 je bezpochyby výjimečný supersport, ale v provedení GTX1 s odnímatelnými panely střechy je ještě výjimečnější a nyní se jeden exemplář připravuje pro aukci společnosti Mecum Auctions.

Ford GT se na počátku tohoto tisíciletí zrodil jako pocta slavnému GT40 ze šedesátých let. Nejprve se v roce 2002 představil jako atraktivní koncept a pozitivní reakce veřejnosti se postarala o jeho proměnu v sériový model, jehož výroba se rozběhla v létě roku 2004. Do 21. září roku 2006, kdy byla výroba ukončena, vzniklo v závodě Wixom v Michiganu celkem 4039 kupé.

Všechny exempláře modelu GT, které v letech 2004 až 2006 vyrobila automobilka pro své zákazníky, měly pevnou nesnímatelnou střechu, ale v listopadu roku 2005 se na SEMA Show v Las Vegas představil GT s odnímatelnými panely střechy. Takto upravený vůz byl pojmenován GTX1 a byl výsledkem spolupráce automobilky Ford se společností Genaddi Design Group z Green Bay ve Wisconsinu.

Při premiéře GTX1 v Las Vegas bylo samotnou automobilkou Ford potvrzeno, že se nejedná o pouhý koncept připravený pro výstavu, ale počátek spolupráce. Zájemci o takto upravený vůz si totiž mohli u vybraných prodejců nebo přímo u Genaddi Design Group objednat zcela nový GTX1 se všemi zárukami od mateřské automobilky. V následujících letech díky tomu vzniklo údajně 30 vozů Ford GTX1.

Společnost Mecum Auctions nyní do své aukce, kterou uspořádá v kalifornském Monterey ve dnech 23. až 25 srpna letošního roku, zařadila Ford GTX1 s číslem karoserie 1FAFP90S05Y400621. Tento vůz má být čtyřiadvacátým ze zmíněné třicítky upravených GT a jediný GTX1, jehož karoserie i interiér je vyvedena v kombinaci černé se zlatou barvou.

Výjimečnost tohoto exemplářem pak má umocňovat i skutečnost, že jeho karoserii zdobí podpisy slavných osobností ze světa motoristického sportu a průmyslu, jimiž jsou Carroll Shelby, Roger Penske, Henry Ford III, Edsel Ford, Dan Gurney, Mario and Michael Andretti a Tony Kanaan.

Mecum Auctions tedy nabízí skutečně výjimečný kus automobilové historie, který navíc nabízí nadprůměrné dynamické schopnosti. Za ty vděčí svému kompresorem přeplňovanému osmiválci o objemu 5,4 l, disponujícímu nejvyšším výkonem 410 kW (557 k) a točivým momentem 678 N.m. Tyto hodnoty míří na zadní kola prostřednictvím šestistupňové manuální převodovky. Ford GTX1 pak má stejně jako výchozí GT akcelerovat z 0 na 100 km/h za 3,77 s a dosahovat nejvyšší rychlosti přes 331 km/h.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)