Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford vyvíjí inteligentní světlomety, osvětlí osoby i zvěř ve tmě

Michal Fokt
Diskuze (3)
Světlomety, zkombinované s infračervenou kamerou, u Fordu v budoucnu zajistí mnohem lepší viditelnost v různých podmínkách nočního řízení.

Ford se pochlubil, že vyvíjí systém Advanced Front Lighting System, jenž posouvá techniku svícení na novou úroveň. Nejedná se o variaci na "Matrix-LED", které umí zabránit oslnění protijedoucího vozu, toto technické řešení je takové ...sobečtější, je zaměřeno především na to, aby dobře viděl řidič, v jehož autě je systém zabudovaný.

Advanced Front Lighting System disponuje několika zajímavými funkcemi. Za pomoci systému čtení dopravních značek a rozpoznávání vodorovného dopravního značení, popřípadě systému GPS identifikuje blížící se křižovatku nebo kruhový objezd a rozšíří světelný paprsek Dynamic LED Headlights, aby obsáhl co největší prostor před autem. Ve spolupráci s GPS také přizpůsobí světelný kužel blížící se zatáčce, popřípadě horizontu. Automatická dálková světla Glare-Free Highbeam jsou pak samozřejmostí...

Systém by také měl řidiči pomoci lépe identifikovat osoby a zvěř na vozovce, respektive v její blízkosti. Již zmíněná infračervená kamera člověka, popřípadě zvíře od "většího psa" výš zaznamená na vzdálenost až 120 metrů a osvítí ho přídavnými LED projektory, umístěnými vedle mlhovek. Současně bude řidič varován na displeji uvnitř auta a to s rozlišením vzdálenosti od objektu a jeho nebezpečnosti.

Michal Fokt
Diskuze (3)
21. 7. 2015 10:59
Re: Tak nevím
Pleteš dvě věci dohromady. Taková světla na trhu už jsou. Jedna funkce je, že dálková neoslňují auta. A druhá funkce ("spotlight"), že ti nasvítí chodce, kterého auto "uvidí" díky nočnímu vidění. Pro toho chodce to asi příjemné nebude, ale je lépe vidět (na rozdíl od aut nemají chodci žádné povinné osvětlení ani reflexivní prvky). Bez téhle funkce tě sice systém pořád upozorní, že tam chodec je, ale bez pohledu na obraz z nočního vidění nebudeš vědět, kde je.
20. 7. 2015 23:16
Tak nevím
Tuhle tu byl clanek jak laserova svetla rozpoznaji lidi a protijedouci auto a samy se nastavi tak aby tyto neoslnovali... Tohle je tedy system presne obracene? Kamera je rozpozna a zacne na ne svitit jeste vic pomoci pridavnych LED diod? Opravdu zvlastni... >:D
20. 7. 2015 23:09
To je můj problém
Mám hloupé světlomety, které ne a ne osvítit osoby a zvěř. A tak u nás v rodině zůstávám jediným osvíceným já sám.