Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fotoreportáž: Motoristická slavnost Legendy 2015

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (28)
Více než 750 automobilů a 350 motocyklů se o víkendu 13. a 14. června 2015 představuje v parku v Praze-Bohnicích.

Oldtimery, youngtimery, hypersporty, ameriky, motocykly, kolekce Porsche a Ferrari, autosalon současných vozů, závodní auta, motokáry, off-roady, tématické výstavy a hvězdy motorsportu světového formátu. Tohle všechno v bohnickém parku psychiatrické nemocnice v polovině června nabízí 2. ročník motoristické show Legendy.

Úspěch loňského ročníku s víkendovou návštěvností téměř 20 000 lidí inspiroval jeho tvůrce k přípravě pokračování. Na ploše 640 000 m2, kde každý návštěvník loni strávil průměrně pět hodin, se v letošním roce představují opět velmi zajímavé vozy od levných lidových vozítek, přes historické, luxusní a sportovní vozy až po nejdražší hypersporty současnosti nebo unikátní závodní vozy.

Legendy 2015 do jisté míry suplují i roli klasického autosalonu a řada oficiálních zástupců světových značek zde prezentuje své nejnovější modely. Nejrozsáhlejší stánky s novými modely předvádí německé trio Audi, BMW a Mercedes-Benz. Nejen díky nim a jejich modelům Audi Q7 a Mercedes-Benz GLE Coupé mají Legendy 2015 několik národních premiér.

Největší pozornost zcela logicky přitahují vozy vystavené v prostoru mezi hlavní budovou a kostelem. Právě zde se odehrálo představení čerstvě zrenovovaného unikátu v podobě okruhové Škody Rapid 130 R/H, schopné vyvinout rychlost až 260 kilometrů za hodinu.

Závodnímu Rapidu zde dělají společnost další originální závodní škodovky, jimiž jsou jedinečná okruhová Škoda 130 LR/H, rallyeová Škoda 130 LR skupiny B z Tour de Corse nebo první vyrobená tréninková Škoda 130 LR. Nechybí ani dobové servisní vozy továrního týmu Škoda Motorsport.

Vedle závodních škodovek mají návštěvníci motoristické show Legendy 2015 jedinečnou příležitost vidět pohromadě speciály DTM z jeho nejlepší éry v podobě BMW M3 řady E30, Mercedes-Benzu 190E 2.5-16 Evo2, Alfy Romeo 155 V6 TI DTM a Fordu Sierra Cosworth, jimž dělají společnost další výjimečné závodní Fordy a také jedinečný prototyp BMW Turbo z roku 1972.

Podobně jako v loňském roce i letos se vydařily klubové expozice od Amerik včetně samostatné sekce Fordu Mustang přes Porsche, Ferrari, osobní, závodní i nákladní Tatry a řadu dalších současných i již zaniklých značek až po oddělení s policejními a sanitními vozy padesátých až osmdesátých let.

Vedle příznivců sportovních a klasických vozů si na Legendách 2015 přijdou na své i fanoušci off-roadů. Ty zde mají rovněž svou vlastní expozici a vyhrazený prostor, v němž předvádějí své schopnosti i čtyřkolové trialové speciály. Prakticky hned vedle nich je motokrosová trať, na níž probíhají ukázky tohoto motoristického sportu.

Stejně jako v loňském roce pak ani letos nechybí v goodwoodském stylu postavená trať, na níž se v pravidelných intervalech prohánějí závodní speciály. V akci se zde mimo jiné představuje osmašedesátiletý bývalý norský automobilový závodník John Haugland se Škodou 130 LR nebo Tomáš Enge s Chevroletem Camaro GT3.

Nad celou akcí převzal záštitu Prezident Mezinárodní automobilové federace FIA Jean Todt, který se už v Praze objevil na pozvání Autoklubu Česká republika. Ten je rovněž spolupořadatelem Legend.

Rodiny jsou vítány v plném obsazení, v areálu je připravena jak rozšířená dětská, tak bohatší dámská zóna s komentovaným programem a soutěžemi o ceny.

Více detailních informací včetně mapy areálu s jednotlivými zónami a informace o vstupenkách na www.legendy.cz nebo na facebooku Legendy – Automobilová slavnost.

Naší galerii berte jen jako skromnou ochutnávku letošního v pořadí 2. ročníku akce Legendy, spojující veterány, youngtimery, závodní vozy všech možných kategorií s novými automobily, motocykly a lidmi.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (28)
Avatar - Barrichello
15. 6. 2015 23:46
Re: Bylo to moc pěkné
Viděl no, tyhle káry vozí všude, to CTS se jim válí na skladě už rok...

Viděl sem ho naživo a dokonce sem v něm i jel, pravda nebylo to zrovna tohle od Charouze. Spíš zajímavý je to Escalade.
Avatar - Pekelná Micinka
15. 6. 2015 17:43
Re: Bylo to moc pěkné
Jj, to jo. Mně nenapadlo nic lepšího než stát pod stromem a čekat na blesk. >:-[]

Viděl si tam to CTS, Escalade a ATS? Byly teda na příšerným místě, ale to CTS ve vínové vypadalo pěkně, to musím uznat.
Avatar - Barrichello
15. 6. 2015 15:18
Re: Bylo to moc pěkné
tak já šel domu v 18:15, přece nezmoknu ne >:D Ale jak začlo pršet, spousta aut stejně odjížděla nebo byla pod plachtama
Avatar - Pekelná Micinka
15. 6. 2015 15:10
Re: Bylo to moc pěkné
Aha, no já přišel před 12 a odcházel v půl devátý a kdyby bylo ještě slušný světlo, šel bych až kdyby mně vyhazovali. Naštěstí ty kluci tam byli schovívaví a nic neříkali.
Avatar - Barrichello
15. 6. 2015 14:29
Re: Bylo to moc pěkné
ne, ve 12 sem přišel do 17ti se to prošel >:D