Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Funter 4x4x4: Poláci postavili off-road s natáčením všech kol. Každého zvlášť!

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Jak zajistíte nejlepší jízdní vlastnosti auta, které je doma v těžkém terénu? Vybavíte jej nejen pohonem všech kol, ale také jejich natáčením. Každého zvlášť!

Video se připravuje ...

Ani terénní auto neprojede úplně všude. Občas je dobré se mimo zpevněné cesty pohybovat pomalu a obezřetně. Polští inženýři z automobilového průmyslového institutu PIMOT vyvinuli mohutný a dosti pokrokový off-road s názvem Funter. Přišli na asi nejlepší způsob, jak zlepšit obratnost velkého a těžkého vozu v drsných podmínkách.

U Funteru se obě nápravy mohou otáčet nezávisle na sobě a každé kolo je řízeno samostatně. O vše se pochopitelně stará elektronika, žijeme ve druhé dekádě 21. století. Auto s doplňkovým a všeříkajícím označením 4x4x4 tak klidně jede bokem, do stran a otočí se na místě kolem své osy jako tank. Je ho sice pořádný kus, ale pořád menší než právě kdejakého obrněnce. Na běžné silnice se takový extrémní obr opravdu moc nehodí, ale lesní stezky snad i převálcuje, hodí se i do pouště a skal. V podstatě kamkoliv...

To ale také znamená, že kola nezůstanou viset ve vzduchu, což se prostě mimo asfalt někdy stane. Každé lze jednotlivě nejen ovládat, ale i brzdit, což zní logicky. Rám je také vlastní konstrukce, vyniká tuhostí a pochopitelně se kladl důraz i na bezpečnost dvoučlenné posádky. Více lidí se na „palubu“ nevejde.

Rudý prototyp multifunkčního vozidla jezdil už takřka před rokem, v červnu 2016, i když jen po areálu ústavu ve Varšavě. Stále probíhá jeho vývoj, je ve fázi zlepšování. Už ovšem stačil pobrat několik ocenění na veletrhu Bruseli Innova.

Video: PIMOT

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
27. 12. 2022 11:20
Funter
A já si tedy kladu otázku - proč ne? :-) Automobil vypadá opravdu moc zajímavě, pokud mají vychytané všechny "mouchy", tak si dovedu představit, že minimálně v mém okolí (bydlím v Krkonoších) by poptávka po takovém voze byla. Občas se tu setkávám s rádoby off-road SUV automobily a ty mají s některými cestami velký problém. Z tohoto důvodu vozím v kufru vždy nějaké to army vybavení od https://armik.cz/ , abych mohl pomoci.
Avatar - holden2
2. 5. 2017 09:26
Re: muzete mi ukazat
tak tomu prvnimu verim ze to dokaze >:-[]
2. 5. 2017 08:43
Re: muzete mi ukazat
Můžu. [odkaz] a [odkaz] a [odkaz] :-)
Avatar - holden2
2. 5. 2017 08:20
muzete mi ukazat
jak kazde kolo natoci jinam?