Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM prý nevyměnila vadné přepínače zapalování kvůli drobné úspoře

redakce AUTO.CZ
Diskuze (10)
Oprava každého vozu by vyšla GM zhruba na 20 korun. Kvůli tomu zemřelo 13 lidí.

Americká automobilka General Motors se v roce 2005 rozhodla nevyměňovat vadné přepínače zapalování, které nakonec vedly k nejméně 13 úmrtím, aby ušetřila necelý dolar (zhruba 20 korun) na jeden automobil. Vyplývá to podle agentury Reuters z interních dokumentů, které firma poskytla vyšetřovatelům z amerického Kongresu.

Automobilka se kvůli problému se zapalováním stala terčem ostré kritiky. Ukázalo se totiž, že GM se o potížích dozvěděla již v roce 2001. Se svoláváním vozů k opravě přitom začala až letos v únoru, opatření postupně rozšířila na zhruba 2,6 milionu vozů.

Přepínač u zapalování svolávaných automobilů se za určitých okolností může samovolně přesunout ze zapnuté polohy do vypnuté, což zastaví motor a vyřadí většinu systémů napájených elektřinou, včetně posilovače řízení, posilovače brzd a airbagů.

Nová generální ředitelka GM Mary Barraová se při úterním vystoupení před kongresovou komisí za problémy se zapalováním omluvila. Prohlásila, že ji znepokojuje možnost, že příčinou pozdního svolávání aut byly úvahy ohledně nákladů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (10)
Avatar - twistedTSD
4. 4. 2014 22:46
Re: Shame on GM
Ježkovy zraky...
Avatar - twistedTSD
4. 4. 2014 22:45
Re: Shame on GM
No, Toyota je zde mnohdy označována za nevinnou oběť amerického systému, ale zřejmě o problémech také už nějakou dobu věděla. Dokonce údajně tajně odkupovala vadné vozy. Kdoví, jak to celé bylo.
4. 4. 2014 17:19
Re: Shame on GM
Vzhledem k charakteru vady TSI, kdy díky poklesu tlaku v hydraulickém napínaku po delším stání se prověsil řetez a po nastartování došlo k jeho přeskočení, není možné, aby se ti motor potkal za jízdy. Tehdy je totiž již řetěz tlakem dopnutý. ;-)
A další tvůj nesmysl o rakovině (asi jen z TDI), už nemá smysl vůbec dále pitvat. ;-) >:D
Avatar - WinNatural
4. 4. 2014 17:14
Re: Shame on GM
W ??? Co to je? :-)
Ano, v GM to nezvládli, to je bez debaty.
Nicméně, až se spočítají mrtví z potkaným tsi motůrečkům a následkem rakoviny díky tdi, tak se budeme divit všichni ...
Avatar - CommonUser
4. 4. 2014 13:18
Re: Shame on GM
A ja som uz nedufal, ze niekto chyti.

V garazi auta oboch taborov, mozem uz porovnavat z dlhodobeho hladiska. A co ty cesky Wolfenstein ?

[odkaz]

Odsudeny ? Aj tak tak, seju mak ...