Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Google, Ford a další firmy vytvořily lobby pro samořiditelné vozy

redakce AUTO.CZ
Diskuze (51)
NHTSA v únoru informoval Google, že systém, který její auta řídí, by podle federálního zákona bylo možné považovat za řidiče. Byl to důležitý posun k tomu, aby Google získal povolení k provozu plně automatizovaných aut v běžné silniční dopravě.

Technologické společnosti Google, automobilky Ford a Volvo a provozovatelé alternativních taxislužeb Uber a Lyft vytvořily koalici, která se bude u amerických federálních úřadů zasazovat o urychlení vstupu samořiditelných "autonomních" vozů na trh. Skupina uvedla, že bude "spolupracovat se zákonodárci, regulačními orgány a veřejností, aby ukázala bezpečnost a společenský přínos samořiditelných vozů".

"Nejlepší cestou pro tuto inovaci je zajistit jednotný a jasný soubor federálních norem," uvedl ve sdělení mluvčí a právní zástupce koalice David Strickland. Ten byl dříve vysokým představitelem amerického Národního úřadu pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA), který v současnosti pracuje na nových směrnicích pro oblast autonomních vozů.

NHTSA ve středu pořádá na Stanfordově univerzitě v Kalifornii druhé ze dvou veřejných fór o svém návrhu směrnic pro samořízená auta. Své komentáře tam předloží technologické společnosti a automobilky, která na tomto poli pracují. NHTSA by chtěla předat své směrnice americkým státům, politickým představitelům a firmám působícím v sektoru v červenci, uvedla agentura Reuters.

Současná regulace v USA plně autonomní vozy bez volantu, pedálů, brzd a řidiče nepovoluje. Google a další firmy testují své samořiditelné vozy v Kalifornii a jinde, stěžují si ale na bezpečnostní regule jednotlivých států, které jim brání tato auta účinně testovat. NTHSA dala najevo, že státy by neměly vytvářet vlastní odlišné předpisy pro provoz autonomních vozů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (51)
Re: jeden z důvodů, proč nejsem příznivcem autonomních autom
Súhlas.
Re: jeden z důvodů, proč nejsem příznivcem autonomních autom
V dobe, keď v autách blbne podstatne jednoduchšia elektronika sorry, obdivujem ale neverím tomu. Kým ma táto technika presvedčí, ešte to potrvá. A myslím, že nie iba mňa.
28. 4. 2016 10:10
Re: jeden z důvodů, proč nejsem příznivcem autonomních autom
Proto se používá fúze senzorických dat. Okolí se sleduje radarem, lidarem, kamerou, IRkamerou, sonarem. Z dat se skládá 3D model okolního prostředí. V něm se detekují objekty s jejich hybností (detekce možné kolize...). Jednotlivé senzory vidí i skrze mlhu, déšť i bláto. EMC rušení bych se nebál, když se všechno dobře udělá, je elektronika od něj dobře odstíněna.

Na síti takové auto nemusí vůbec být, nepotřebuje internety. Co se hodí je GPS/Glonass/Galileo pro přibližnou lokalizaci na světě, ale při možnosti čtení dopravních značek by se i toto dalo řešit - prostě si bude pamatovat, kde je, jako si to pamatuje člověk.

V poslední době se začíná ještě řešit inteligentní silnice. Spočívá to v tom, že dopravní značky budou autům předávat informace o tom, co je za zatáčkou, jaké je počasí, teplota vozovky apod. Počítá se i s předáváním informací mezi jednotlivými vozidly. Čeká nás zajímavá budoucnost.
Re: jeden z důvodů, proč nejsem příznivcem autonomních autom
Jedna z otázok je, či ten stroj správne vyhodnotí napr. vlastnú chybu. Ako vyrieši napr. nefunkčnosť alebo zatienenie niektorého senzora. Nezblázni sa z papiera letiaceho vo vetre alebo z holubov na okraji cesty? Čo dážď, sneh, blato? Čo elektromagnetické žiarenie a čo tienenie veľkých budov v mestách? Čo spraví v prípade poruchy siete, nezastaví sa v jednom okamihu 30% áut naraz? Keď všetko funguje na 100%, nie je problém. Ale na 100% predsa nefunguje nikdy nič...

Ten výťah sem neťahaj. To je primitívna mašina s kabínou jazdiacou v uzavretej šachte hore a dolu...
28. 4. 2016 07:56
Re: nejpozději do roku 2035 by mělo být ovládání strojů biol
Ten stroj neustále kouká kolem sebe a sleduje okolí. Umí detekovat jiné, pohybující se, objekty a z jejich velikosti a rychlosti je schopen odhadnout, kam se mohou dostat za 100ms, 1s, 5s, 10s... Takže pokud před sebou uvidí dítě, co běží směrem do silnice, šlápne preventivně na brzdu nebo se vyhne, zatímco člověk si ho ani nemusí všimnout. Navíc vidí perfektně ve tmě, mlze, dešti, ostrém Slunci, protože se na svět nekouká jenom v omezeném spektru elektromagnetického vlnění jako člověk. Používají se kamery, IR kamery, UWB radary, sonary na detekci překážek na krátkou vzdálenost. A také lidary - rozmítaný laserový paprsek. To vše v kouli kolem vozidla, ne jen v omezeném výseku, kam se právě koukají oči člověka. Trénovaný sportovec je schopen reagovat na podnět nejlépe kolem 200-300ms, běžný člověk je někde na 400-600ms. Stroj? 10-20ms.

Pro mě je autonomní auto nesrovnatelně lepším řidičem jak člověk.