Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda Mean Mower: Za 188,1 km/h v Guinessově knize rekordů (+ video)

Jan Mička
Diskuze (0)
Zahradní traktory nemusí sloužit jen k úpravě trávníků, ale také ke zdolávání rychlostních rekordů. Ten nejrychlejší umí jet rychlostí až 188,1 km/h.

Téměř 190 km/h na zahradním traktoru? Pro někoho zcela nemožná představa a pro automobilku Honda zářná meta, kterou překonala dosavadní rychlostní rekord zahradního traktoru. Přípravy na pokus o zápis do Guinessovy knihy rekordů přitom trvaly bezmála čtyři roky. Od května 2010, kdy se za volant silně upraveného stroje posadil Piers Ward z britského Top Gearu, však bylo dostatek času k provedení nejnutnějších zásahů k pokoření dosavadního maxima 141,3 km/h.

Pokus o zdolání dosavadního rekordu se uskutečnil 8. března na zkušebním okruhu IDIADA ve španělské Tarragoně, tedy na stejném místě jako před lety. Za volant se opět posadil Piers Ward a vyrazil dvoukilometrovou zkušební rovinku. Rekordní rychlost 188,1 km/h byla měřena úsekovým měřicím zařízením na dráze o délce 100 metrů a na proces dohlíželi oficiální časoměřiči ze společnosti Timing Solutions Limited. K zápisu rekordu do Guinessovy knihy bylo navíc nutné projet stejnou trať ještě v opačném směru a maximálně hodinu po prvním pokusu. Splněna byla i další podmínka – aby se mohl stroj kvalifikovat, musí skutečně umět sekat trávu a vypadat jako sekačka.

Nutno však podotknout, že stroj nebyl zcela takový, jaký můžete koupit v běžné prodejně. Rozsáhlých úprav se ujala společnost Team Dynamics z Velké Británie, která vyrobila speciální chrom-molybdenovou platformu, osadila litrový motor z Hondy VTR Firestorm s výkonem 109 koní, automatickou převodovku a hřebenové řízení z Morrisu Minor. Výsledkem toho je maximální rychlost 211 km/h a akcelerace z 0-100 km/h asi za 4 sekundy. Důležitý je však i poměr výkon/hmotnost – 532 koní na tunu je doménou snad jen závodních automobilů.

Jan Mička
Diskuze (0)