Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hradecká policie pořídí šest octavií na stíhání pirátů silnic

redakce AUTO.CZ
Diskuze (97)
Octavie v hradeckém kraji budou měřit rychlost za jízdy i při stání.

Královéhradecká krajská policie si do konce ledna pořídí šest speciálně upravených vozů Škoda Octavia pro stíhání pirátů silnic. Mají být jakousi krajskou obdobou vozů Volkswagen Passat používaných od roku 2009 republikovou dálniční policií. ČTK to při dnešní prezentaci první koupené octavie řekla mluvčí krajské policie Ivana Ježková.

Octavie, jejichž cena je 650.000 korun za kus, budou v civilním provedení. Pohánět je bude turbomotor o výkonu 118 kilowattů, maximální rychlost vozu je okolo 240 kilometrů v hodině. "Vozy by měly pomoci zlepšit bezpečnost silničního provozu a snížit nehodovost v celém kraji. Prioritně budou nasazované na silnice s největší nehodovostí, například z Hradce Králové na Jičín a Náchod," řekl šéf krajské dopravní policie Petr Dušek.

Po jednom novém autu dostanou dopravní policisté na všech pěti okresních útvarech, šesté auto bude mít krajská dopravní policie. Podle Duška je hradecký kraj prvním v republice, který na každém okrese bude mít takto speciálně vybavené auto. Vozy by měla být v terénu prakticky 24 hodin denně. "Aby si řidiči na octavii dané barvy a registrační značky v daném okrese nezvykli, budou se auta po kraji střídat," řekla Ježková. Novinářům představené vozidlo bylo modrozelené metalízy.

Nové octavie mají radar schopný měřit za jízdy rychlost vozidel v obou směrech, a to i v noci. Mají i zařízení dokumentující i další přestupky, jako jízda na červenou či předjíždění přes plnou čáru. Jsou také vybavené světelným panelem za zadním sklem, který umožní upozornit řidiče na akutní nebezpečí, dopravní nehodu, překážku nebo na povinnost zastavit vozidlo.

Dušek poznamenal, že nejrychlejším policejním autem v kraji nové octavie nebudou. Tím je VW Passat dálničního oddělení na D11 v Pravech, který dokáže jet téměř 300 kilometrů v hodině.

Dálniční policie přitom bude passaty používat i nadále. V tendru na dodávku 20 nových vozů pro dopravní policii zvítězil Volkswagen. Nová vozidla VW Passat by měla být dodána v první polovině dubna 2012. Nová vozidla za více než 30 milionů korun budou oproti stávajícím passatům vybavena modernizovanou záznamovou a měřicí technikou. Využívána budou i k dohledu na vybraných rychlostních komunikacích a silnicích první třídy.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (97)
9. 1. 2012 20:31
Re: tak to má být
Ale tam je 70- tka, ne ??? >:D To máš ještě slušný, já předjížděl takhle blbě při výjezdu z Bruntálu traktor ! Taky to ulítlo ale tenkrát byli neoblomní, protivní, hnusní. A to jsem měl jak na potvoru v autě manželku i tchýni! Kdyby mi nechali z pokuty aspoň stovku na autobus, jel bych dál raději jím. Tak jsem to schytal za podělaný traktor ještě od nich! :no:
9. 1. 2012 20:01
Re: Tak, a za chvíli
Zákon ...

Těch 90 platí za sněhu a náledí i za sucha, tepla a sluníčka; na rozbitý okresce i rovný silnici pro 4 auta; za hustýho i žádnýho provozu. Jet za dobrých podmínek trasu Mladá Boleslav-Jičín ve 120 je daleko bezpečnější než jet v zimní vánici Vrchlabí-Jánské lázně v 70.

Kolikrát jsem viděl silničáře hodit ke krajnici 30 km/h, nikdy to neukončit a další křižovatka někde za pět kilometrů - taky mám jet celou dobu 30, jak "zákon" káže?

Nechci v žádném případě vybízet k nebezpečně rychlé jízdě, jenže rigidní rychlostní limity toho povětšinou taky moc neřeší. A protože jsou špatně nastavné, tak je řidiči ignorují (kolikrát i dědové "klobouci" jezdí po vesnicích 65, stejně jako mimo ně), a tím pádem ignorují i ty limity, které smysl opravdu mají.
Avatar - radekoo
9. 1. 2012 14:06
Re: tak to má být
Nemyslím si že jim napřiklad na D1 kvůli hustotě provozu ujede bmw, porsche, atd.
Avatar - DaewooMaster
9. 1. 2012 13:42
Re: maximálka
Přesně! Skutečný příspěvek k bezpečnosti na uvedené silnici z Hradce Králové na Náchod bude, až tam nebudou ty nekonečné štrúdly polských kamionů a nikoliv, že tam začne kličkovat jedna "nenápadná" oktávka navíc! :no: Kdyby radši dodělali tu dálnici, protože takhle je to v témhle části HK souvislý špunt plný kamiónů a to nevyřeší ani 20 zmenšenin Passatů... ;-\
Avatar - Barrichello
9. 1. 2012 10:30
Re: Max. rychlost
Ne ono to jede pořád stejně, jen se nmírně zvednou otáčky.
Jedu si svých 110-140 kopec nekopec. Narozdíl od jiných kterým dochází v kopci dech a jedou na rovince 140 a v kopci s bídou 120....
Já je pak předjíždím >:D