Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hromadnou žalobu na Volkswagen podalo v USA na 200 zákazníků

redakce AUTO.CZ
Diskuze (22)
Téměř 200 zákazníků z 50 amerických států podalo hromadnou žalobu na německý automobilový koncern Volkswagen v souvislosti se skandálem týkajícím se manipulace testů emisí. Informovala o tom dnes agentura AFP.

Volkswagen "nešetřil žádnou oběť, která mu stála v cestě, cílil na zákazníky, na americké a zahraniční regulátory a dokonce i na vzduch, který dýcháme," stojí v hromadné žalobě, která byla tento týden podána k soudu v San Francisku.

Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v září obvinila Volkswagen, že do vozů s naftovými motory instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen přiznal, že v USA je tímto softwarem vybaveno takřka 570.000 vozů. Po celém světě se problém týká 11 milionů aut.

Americké úřady podaly v lednu kvůli skandálu na automobilku žalobu, která by ji mohla stát teoreticky až 48 miliard dolarů.

Nyní se kvůli aféře na soud obrátilo 174 majitelů vozů Volkswagen. V hromadné žalobě tvrdí, že automobilka nakládala se svými zákazníky jako s loutkami a svým postojem ohrozila zdraví Američanů. Částku, jakou by na německé firmě chtěli vysoudit, žalující neuvedli. Požadují však, aby firma jejich auta odkoupila a aby jim přiznala "významné" odškodné.

Volkswagen již dříve nabídl majitelům dotčených aut ve Spojených státech dárkový balíček obsahující platební karty v hodnotě 1000 dolarů (25.000 Kč), aby získal zpět jejich důvěru. Šéf programu pro vyřizování finančních nároků v rámci tohoto skandálu řekl, že koncern nabídne v USA zhruba 600.000 majitelů naftových aut s nadměrnými emisemi velkorysé odškodné.

Souhlas amerických úřadů k úpravě vozidel se zatím automobilce získat nepodařilo.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (22)
Avatar - Barrichello
26. 2. 2016 21:09
Re: tdi v us
Americký střepy se tu ofiko prodávaj jen Cadillac a Jeep a Mustang. Zbytek je všechno neofiko dovoz a na to že je to neofiko dovoz, se toho prodá v celé Evropě celkem dost.

Není den abych neviděl RAMku , Mustang nebo Chrysler a Dodge
26. 2. 2016 17:59
Re: Co na to evropa?
Přesně... Kdybych měl VW v dieselu, tak bych celému VW děkoval, že mi prodali auto, který ještě dobře jede, málo žere a elegantně očůrává ty ekošílence z Bruselu! Asi bych se těšil a radoval, že další model je evolucí toho předešlého, kde se posouvají detaily a technologie a kde vím co mohu očekávat. Asi bych to upřednostnil před revolucí, kde nezůstal kámen na kameni, to pro mě znamená, že výrobce hledá a nenachází svou vlastní identitu... No a je fakt, že když někdo dělá něco dobře, uvidíš toho třeba i milion denně... To, že má každý druhý v kapse zcela nudný, drahý a na jedno brdo iPhone ještě neznamená, že budu z trucu telefonovat z budky... ;-)
26. 2. 2016 17:48
Re: tdi v us
No a to je na tom při té bídě VW v USA pořád lépe než ty americký střepy tady v Evropě...
Avatar - Ada je zase tady
26. 2. 2016 17:22
0,03%
174 z 570 000? Opravdu fatální. Takže jinak řečeno: 99,97% majitelů vozů s motorem TDI je spokojeno. >:D

Osobně se tomu nedivím. :-!
Avatar - Barrichello
26. 2. 2016 12:02
Re: tdi v us
VW v USA v tabulce spolehlivosti zase tradičně na chvostu, takže to o něčem svědčí. Kupují si to jen čerství přivandrovalci z Evropy a pár maniaků, jinak nikdo