Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Takový Hyundai i30 N vám v Nošovicích nevyrobí. Čím je speciální?

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
Skupina RaceChip se rozhodla okořenit už tak ostrý Hyundai i30 N. A drobný nárůst výkonu rozhodně není jedinou novinkou.

Už při našem letošním dostaveníčku jsme si pochvalovali, že Hyundai i30 N se mezi sportovními hatchbacky určitě neztratí. Dvoulitr v nošovickém výrobku produkuje 184 kW, případně můžete sáhnout po variantě Performance vyšroubované na 202 kW.

Jenže tvůrcům ze skupiny RaceChip ani tohle nestačilo a rozhodli se, že z vozu vydolují ještě více. Výkon se jim podařilo zvýšit na 230 kW, což není tak výrazný posun ve srovnání s točivým momentem, který narostl z 353 na 498 newtonmetrů! Ani tím ale nekončíme. Výše popsaných změn bylo dosaženo jen vyladěním softwaru, když tuneři použili techniku HJS, zvýšil se výkon na konečných 236 kW a hodnota točivého momentu činí 524 N.m.

Není to ale jen o odlišných technických parametrech. Měnilo se třeba obutí, kterým jsou nově kola OZ Racing Leggera HLT z lehkých slitin obouvající pneumatiky Michelin Pilot Sport 4S. Kola kooperují s novými sportovními pružinami, které snižují světlou výšku o 15 milimetrů. To vše zabalené v decentně upravené karoserii ve speciální barvě. Výfukové potrubí HJS pak umí autu přidat ještě agresivnější zvukový doprovod, který jsme si pochvalovali již u sériového i30 N.

A tím pánové z RaceChip rozhodně nekončí. V jednom z komentářů pod videem na YouTube prozradili, že obdobně se chystají vyladit i novou generaci Velosteru N, kterou byste ale v Evropě poptávali marně, soustředí se hlavně na Spojené státy.

Ani Evropané ale v příštích měsících nepřijdou zkrátka. Hyundai již oficiálně potvrdil, že pracuje na dalším zástupci sportovní rodiny N, kterým bude i30 N Fastback. A tušíme, že u jednoho nového přírůstku určitě nezůstane…

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
Avatar - Beefcake
19. 8. 2018 23:56
Re: ničím
Tazka diagnoza, priam neliecitelna.
19. 8. 2018 07:06
Re: ničím
Milej Jiricku, to je teda nazor chlapa! Az uz priste neco takovyho vyblejes, napis mi, udelam ti jazykovou korekturu, abys tam nemel tolik hrubek, kdyz uz jsi se to nebyl schopnej ve skole naucit, jo?
Avatar - JirkaV8
18. 8. 2018 23:40
ničím
Speciální není asi ničím. Leda tak tím, že ho velký hnujdajista koloman propaguje, protožeto dostal kdesi v news letteru. Speciální je to asi jako promáčklé dveře Peugeotu 301 nebo Fiat Punto co šel přes střechu ;-\