Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai Tucson první generace navštívil kosmetický salón. V Číně.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Hyundai Tucson již z Evropy dávno zmizel, nahradil jej model ix35. První generace však stále žije například v Říši středu a dokonce má za sebou facelift.

Původní Tucson se těší v Číně poměrně slušné popularitě je tam zkrátka „cool“ a „funky“, hlavně ve velkých městech. Pro modelový rok 2013 jej však neminuly stylistické úpravy, aby se odbyt ještě zvýšil. Jsou klasické: mohutný přední nárazník se zaoblil a kulaté mlhovky byly přesunuty decentně dolů. Mřížka chladiče ztratila centrální chromovanou lištu s logem, tato ozdoba se přemístila pro změnu nahoru. Decentně byla změněna hlavní světla a též ta koncová, modifikován byl také nárazník zadní. Interiér žádnou radikální tvarovou revolucí neprošel, nové jsou jen barvy a materiály.

Jedinou pohonnou jednotkou v nabídce zůstal zážehový čtyřválec 2,0 l s výkonem 105 kW (142 k). Vidlicový šestiválec 2,7 l/129 kW (175 k) byl kvůli prakticky neexistující poptávce vyřazen. Turbodiesely se nekonají, v Číně by je nekupoval v osobních autech a SUV už vůbec nikdo.

Výroba byla zahájena už 5. února, na tamní trh míří dle serverů Autohome

a CarNewsChina „veterán“ právě teď. Stojí od 165.800 do 203.800 jüanů (v přepočtu mezi 519 a 637,5 tisíci korun) a v aktivní službě vydrží ještě minimálně dva roky, možná i déle. Pikantní je na tom, že vzniká vedle svého modernějšího nástupce. Oba se rodí v továrně společného podniku Beijing-Hyundai v čínské metropoli. Hyundai má v těchto končinách velice slušnou image i jako značka.

„Starý Tucson“ se v Evropě nabízel v letech 2004-2009, v současnosti vyjíždí ještě z bran závodu v brazilském Anápolisu a Bogdan Corporation jej vyrábí v ukrajinském městě Čerkasy. Donedávna jej produkoval také turecký Hyundai Assan v Izmitu, oficiální stránky se o něm ale už nezmiňují.

Je nutno připomenout, že název zůstal leckde i fluidnímu nástupci, který my známe důvěrně jako ix35. Například v USA, na Filipínách a v Indonésii. Doma v Koreji si klienti kupují Tucson ix a Kolumbijci pro změnu Tucson ix35 - zde nese skutečně obě označení!

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - Ada je zase tady
9. 3. 2013 23:34
Vývoj u Hnujdéé míří zpět
Je proto vhodné konstatovat, že tenhle trochu zmodernizovaný Tucson vypadá stále slušně a dává té novější flusidní obludě z hlediska designu řádně na frak :yes: