Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Irizar i8 získal ocenění International Coach of the Year 2018

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Titul International Coach of the Year 2018 získal pro španělskou společnost Irizar autokar modelové řady i8, který je zároveň vlajkovou lodí její nabídky.

Od roku 1989 uděluje porota složená ze zástupců několika evropských časopisů s autobusovou tématikou střídavě ocenění International Bus of the Year a International Coach of the Year.

Pro udělení titulu International Coach of the Year 2018 byla porota složena z 22 odborných novinářů. Všichni členové poroty pak měli možnost vyzkoušet autobusy přihlášené do souboje o toto významné ocenění letos v září ve Švédsku během akce Coach Euro Test, při níž jsou hodnoceny praktické atributy a celkový koncept vozidla.

Držitelem titulu International Coach of the Year 2018 se nakonec stal autokar Irizar i8, který překonal pětici přihlášených konkurentů, jimiž byli Iveco Bus Evadys, Mercedes-Benz Tourismo, Neoplan Tourliner, Scania Interlink HD a patrový VDL Futura FDD2-141.

Porota v případě autokaru Irizar i8 ocenila design a pak především jeho jízdní výkony a vysokou míru bezpečnosti i komfortu, kterou poskytuje svým cestujícím. Mezinárodní autobusový veletrh Busworld pořádaný od 20. do 25. října v belgickém Kortinou se pak stal ideálním místem pro předání ceny International Coach of the Year 2018.

Španělská karosárna sídlící v baskickém Ormaiztegi (Gipuzkoa) do vývoje luxusního autokaru Irizar i8 investovala celkem 18 milionů euro a poprvé jej odhalila koncem roku 2015.

Irizar i8 se ke své značce jasně hlásí svým designem, i když oproti předchozím modelům se může pochlubit ostřejšími liniemi. Vedle dynamické přídě s LED světlomety tento autokar zaujme i provedením boků a ztvárněním zadních partií.

Nabídka karoserií řady i8 zahrnuje čtveřici provedení. První verze s celkovou délkou 12.400 mm je jako jediná dvounápravová. Následující trojice s celkovými délkami 13.220 mm, 14.070 mm a 14.980 mm jsou již třínápravová. Pro všechna čtyři provedení je uváděna shodná šířka 2550 mm a výška 3980 mm.

Hlavním dodavatelem pohonných jednotek pro autokary Irizar i8 je společnost PACCAR a volit lze z trojice přeplňovaných vznětových řadových šestiválců, splňujících emisní normu Euro 6.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)