Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Japonec zlomil rekord v jízdě po zadním kole. Za 13 hodin ujel téměř 500 kilometrů!

Jan Mička
Diskuze (0)
Napadlo vás někdy, jak daleko se dá ujet po zadním kole? Japonce jménem Masaru Abe ano a rozhodl se v tom být nejlepší na světě.

Video se připravuje ...

Nad některými světovými rekordy často kroutíme hlavou. V Guinnessově knize rekordů jsou například zapsány rekordy v největším počtu psů v kostýmu na jednom místě, největším masovém ranním cvičení nebo v jízdě na jednokolce po lahvích od piva. Podobných bizarností bychom ale v jedné z nejznámějších publikací světa našli jistě více.

Třiatřicetiletého Japonce jménem Masaru Abe kupříkladu napadlo, jak daleko se dá ujet pouze po zadním kole skútru. Dosavadní rekord byl stanoven před čtvrt stoletím (asi 330 kilometrů), Japonec však mířil dál, stanovil si šestisetkilometrovou metu. Stačilo vybrat místo (okruh Kawaguchi Auto Racing), motocykl (Yamaha Jog) a šlo se na to.

Masaru Abe svůj stroj „nahodil“ na zadní kolo v podstatě z místa a pak už pouze udržoval balanc. Možná vás napadne, že 600 kilometrů na jednu nádrž nelze zvládnout, a také že ne. Doprovodný tým v případě potřeby přispěchal s palivovou „bombou“, miniaturní obdobou těch, které se používají při závodech cestovních vozů, a tankovalo se za pochodu.

Japonec seděl v sedle celých 13 hodin, během kterých ujel necelých 500 kilometrů. Cestou popíjel Red Bull, který tuhle šarádu sponzoroval. Dál už to prostě nešlo, byl vyčerpaný, ztrácel cit v horních končetinách a měl rozostřené vidění. K prolomení čtvrt století starého rekordu mu to ale stačilo.

Jan Mička
Diskuze (0)