Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Soul (2012): Facelift zatím jen v USA

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (14)
Kia Soul v modernizované podobě míří prozatím pouze na severoamerický trh. Evropu čeká premiéra faceliftovaného crossoveru na IAA.

Na letošním jarním autosalonu v New Yorku korejská automobilka Kia představila vedle třetí generace modelu Rio ve verzi sedan i faceliftovaný crossover Soul. Ten nyní vstupuje na severoamerický trh v provedení pro modelový rok 2012.

V případě designu se nejvýznamnější změny odehrály na přídi Soulu. Modernizovaný nejmenší crossover značky Kia má upravené hlavní světlomety s diodami pro denní svícení, maska chladiče dostala novou chromovanou linku. Změny se týkají i předního nárazníku s výraznějšími křivkami. Na zádi vozu jsou nové koncové diodové svítilny a mírně upravený nárazník.

Novinkou v nabídce pohonných jednotek je zážehový motor 1,6 GDI s přímým vstřikováním, který loni debutoval v modelu Kia Sportage a bratrském Hyundaii ix35.

Jeho výkon je v Soulu 101 kW, vrchol točivého momentu pak 167 Nm. Čtyřválec je nejen silnější než dosud nabízená benzinová šestnáctistovka, ale také úspornější. Kia uvádí jeho spotřebu ve městě 8,7 l/100 km a spotřebu na dálnici 6,7 l/100 km.

Modernizace se dotkla i dvoulitrové jednotky. Ta nyní nabízí výkon 121 kW a její točivý moment je 201 Nm. Otázkou však zůstává, zda se tato motorizace bude dovážet i do Evropy. Doposud byl totiž dvoulitrový Soul určen jen pro americký trh. Udávaná spotřeba modernizovaného dvoulitru ve městě je 9,0 l/100 km, na dálnici potom 6,9 l/100 km.

Motor 1,6 GDI bude standardně spojen s novou šestistupňovou manuální převodovkou.Ta bude k dispozici i pro dvoulitrový čtyřválec, který muže být spojen i s novou šestistupňovou automatickou převodovkou. Dosavadní Soul nabízel pouze pětistupňový manuál, nebo čtyřstupňový automat. Novinkou ve výbavě severoamerického Soulu je start-stop systém ISG.

Interiér je možné vylepšit audio systémem Infinity s výkonem 350 W a hands-free infotainmentovým systémem UVO s parkovací kamerou a 4,3palcovým barevným displejem. Nabízený prémiový paket výbavu vozu rozšíří o vyhřívané přední sedačky, kožené čalounění, automatickou klimatizaci a navigaci.

Ceny modernizovaného Soulu začínají na severoamerickém trhu na 13.900 amerických dolarech bez místních poplatků (zhruba 240.000,- Kč). Evropanům se faceliftovaný crossover oficiálně představí na zářijovém autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem spolu s třídveřovou verzí nového Ria a studií sportovního sedanu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (14)
25. 8. 2011 09:27
Re: Pocet predanych
Ahoj :yes: Dodám, že Soul je celosvětově 5. nejprodávanější model Kie (pořadí za 1-7/11: Forte (257 k), Sportage(187,3 k), Rio (130,6 k), Sorento (122,8 k), Soul). Většina z prodeje Soulu imho připadá na severoam. a asijský region. V US byl Soul v 1.pol. 2011 prodejní číslo 2 (1-4/11: 32,5 k) za jedničkou Sorentem (1-4/11:39,8 k). To je taky důvod, proč ho teď Kia při FL v polovině životního cyklu lehce upgradovala. Myslím, že ve skutečnosti takovou úspěšnost Soulu ani nečekali. Vznikl poněkud mimo hlavní plánovací linii a prosadilo si ho společně jihokorejské-severoamerické centrum. Zvláště Američani se pak před uvedením angažovali na dodělávkách konstrukce a designu. Proto je taky zbytečné modlit se za 4WD, protože Soul je americkou optikou viděný jako zábavně drsná hatch alternativa městského auta pro mládež/2.auta do rodiny - na 4WD pojíždění je Sorento (resp. Sportage). Nemá vůbec smysl měřit Soul českým mikrotrhem, to říkáš přesně - na něm ať se kouká snažit cee'd, případně Rio a Picanto.
21. 8. 2011 11:59
Re: Pocet predanych
často sa tu hodnotí úspech značky predajmi na našich trhoch. my sme takí zanedbateľní pri celosvetových predajoch, že by žiadna značka nepocítila, keby neexistovalo Česko-Slovensko :-!
ale myslím, že sa nesťažujú, keď si niekto kúpi nejakú Kiu, Škodu alebo niečo iné >:D
Avatar - Nerez
20. 8. 2011 22:57
Re: Soul
Mně se líbí, 4x4 bych na něm nevyžadoval. Opravdu pěkné auto, hlavně po FL :yes:
Avatar - Katikakus
20. 8. 2011 22:52
Re: Pocet predanych
No, vsak bezvyznamny cesky trh nikdy nebyl pro Soul prioritnim. V USA patri k velmi oblibenym modelum.
20. 8. 2011 22:00
Re: Pocet predanych
Vdaka. Myslim, ze velmi pekne cislo. Isli do toho s rizikom, nieco take-nove vyrobit ale je to pekne. Naopak Nissan Juke za mna :no: . Ale ten sa asi tiez dobre predava :-| .