Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kontroly, razítka a talismany aneb co se děje před Dakarem

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Bez razítek na start Rallye Dakar nelez! I tak se dají nazvat poslední přípravy účastníků 36. ročníku Rallye Dakar v argentinském Rosariu.

Další ročník legendárního závodu je doslova za dveřmi a závodníci i novináři musejí oběhnout jakýsi „trh s razítky“ při takzvaných administrativních přejímkách.

Vystát frontu musejí před stánkem lékařů nebo u kontroly pojištění. Takové čekání pro novináře znamená několik desítek minut. Například týmu KM racing však „razítkování“ zabere tři až čtyři hodiny, zahrnuje totiž také zdlouhavou technickou přejímku.

Motorkář to nemá lehké

Jan Veselý musí být na Rallye Dakar pojištěný stejně jako ostatní závodníci i novináři. Jenže jako motorkář to nemá až tak jednoduché. „Je to velice problematické, protože když jsem se na to dotazoval v komerčních pojišťovnách, tak jsem se setkal s neúspěchem. Na Dakar mě pojistit nechtěli, protože je to pro ně tak riziková pojistka, že jsem byl prostě odmítnutý. Nicméně jsme pojištěný v rámci profesionální licence, kterou na Dakar potřebuju,“ říká Jan Veselý.

A není divu. Motorkáři na Dakaru občas balancují na hraně mezi životem a smrtí. Na všechno jsou sami. Musí nejen bojovat s časem, ale zároveň navigovat a ještě sledovat, jestli je nedojíždí potenciální nebezpečí v podobě rychlejšího auta nebo kamionu. Českou republiku na 36. dakarském ročníku reprezentuje dvojice motorkářů – kromě Jana Veselého také David Pabiška.

Martin Kolomý a jeho žába

Martina Kolomého a jeho posádku zná asi každý. Jejich tým však doplňuje ještě jeden důležitý člen – zubatá žába. Samozřejmě plyšová. S Kolomým jede už třetí rok a úspěšně zabraňuje všem nepříjemnostem. Maskot je tedy pořád stejný, ale změnila se Martinova Tatra.

V závodě Rallye Dakar se ukáže v barvách roudnické stáje Buggyra. Ta je na Dakaru mezi týmy nováčkem. Její letité zkušenosti ze závodů kamiónů na okruzích a přímá spolupráce s kopřivnickou Tatrou ale znamenají podle slov českého pilota ještě lepší zázemí, než měl loni.

Jak se Martin Kolomý cítí v modro-bílo-červené a jaký si dal cíl, se dozvíte na webových stránkách Zelené vlny Radiožurnálu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)