Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Studie, která nepřekvapí: Kouření škodí spolujezdcům

David Bureš
Diskuze (24)
Některé státy USA už zakázaly kouření během řízení auta, když je uvnitř malé dítě.

Dřívější studie již zjistily, že vdechovaný cigaretový kouř lidem škodí. Nyní britští vědci zjišťovali, jak je pasivní kouření nebezpečné pro zdraví spolujezdců uvnitř aut.

V rámci výzkumu byly během jízdy automobilem každou minutu měřeny jemné částice PM2,5, měřicí přístroj částic byl umístěn ve výšce hlavy spolujezdce na zadním sedadle. Účastníci výzkumu byli požádání, aby během tří dnů řídili a kouřili, jak jsou zvyklí.

Celkem 17 lidí, z nichž 14 byli kuřáci, absolvovalo 104 jízd, které v průměru trvaly 27 minut. Během 63 jízd v automobilu seděl kuřák.

Zatímco v autech kuřáků přístroje průměrně naměřily 85 mikrogramů na kubický metr jemných částic PM2,5, v automobilech nekuřáků jich bylo jen 7,4 μg/m3. V jednu chvíli koncentrace těchto částic menších než 2,5 mikrometru dosáhla ve vozidle kuřáka dokonce více než 880 μg/m3.

Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom doporučuje, aby koncentrace těchto částic v uzavřených prostorech nepřesáhla 25 μg/m3.

Naměřené hodnoty samozřejmě rostly podle toho, kolik cigaret řidič vykouřil během své cesty. Interiér vozu se kuřáci snažili vyvětrat pomocí ventilace nebo otevřením okna. Ani tak koncentrace drobných částic ve vozech kuřáků neklesla pod hodnotu doporučovanou WHO.

Autoři studie říkají, že pasivní kouření škodí hlavně dětem, které potom kvůli němu v budoucnu mohou mít zdravotní problémy. Je to tím, že dýchají častěji a mají méně rozvinutý imunitní systém.

Některé státy v USA kouření v autech už zakázaly, aby tak děti ochránily. Například v Arkansasu se nesmí v autě kouřit, pokud je uvnitř dítě mladší šesti let nebo váží méně než 27 kilogramů.

David Bureš
Diskuze (24)
8. 8. 2021 23:19
Kouření
Tak to já také moc to kouření nemám rád a to ani třeba v autě... Jediné, co mi vlastně v autě přestalo tak nějak vadit jsou vaporizéry a třeba i já sám si pořizuji teď jeden takový vaporizér, takže se už na to teším... Obří výhoda toho je to, že se dají sehnat různé příchutě a tak to pak není tak cítit tím klasickým hnusýnm cigaretovým smradem :D Beru to odsud - https://www.va-pax.cz/…vaporizery/pax3/
Avatar - PeterLuk
20. 10. 2012 13:07
Re: V čr stejně nikdo nekouří
Jáj tak, tak je to aj u nás... :-) >:D
20. 10. 2012 09:41
Re: Smradlavý interiér
No vzhledem k tomu, že jsem takový srandovní kuřák to znamená denně 5 cigaret v práci. O víkendu krabička, když teda jdu do hospody. Doma jinak nekouřím vůbec a někdy i několik dní. Takže kouřím jen příležitostně. V autě se mnou jezdí přítelkyně a ta je na to háklivá. Po tomto způsobu nikdy nic nepozná. Ale to je asi tím, že za průměrnou 500 km cestu vykouřím tak 2 - 4 cigarety v autě.
Avatar - El_Scorpio
20. 10. 2012 08:58
Re: Smradlavý interiér
Toto si myslia len fajčiari. Typická mýlka, že pri otvorenom okne všetok dym ide von. Pokiaľ sa niekde (auto, byt...) fajčí pravidelne, tak ja ako nefajčiar zacítim ten pach okamžite. Môžeš vetrať koľko chceš, ak to zároveň aj nečístíš a netepuješ, vetranie prd pomôže.
20. 10. 2012 03:28
Re: Lepší kuřák,
Napsal jsem "ať si kouří............když to umí ". To předpokládá, že to umí (jak řídit, tak kouřit, tak obojí dohromady) a tudíž mu nedopalek nespadne. Znám takových lidí mnoho.