Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lada oslaví 50 let náročnou expedicí, XRAY ujede 6.500 km v těžkých podmínkách

David Bureš
Diskuze (27)
Crossover XRAY je na expedici po severu Ruska doprovázen dvojicí offroadů 4x4. Automobilka chce jízdou dokázat odolnost auta.

Ruský výrobce automobilů AvtoVAZ v letošním roce slaví 50 let od svého založení. Toto jubileum chce oslavit náročnou expedicí po severovýchodu evropské části Ruska. Na výpravu vyrazil nový crossover XRAY v doprovodu dvou offroadů 4x4 (u nás známějších jako Niva).

Zatímco duo offroadů 4x4 určených pro expedici je speciálně upravených, XRAY se cesty podle výrobce zúčastní v sériovém provedení, tedy bez dodatečných úprav. Automobilka tím chce dokázat odolnost tohoto crossoveru, který byl navržen tak, aby vydržel náročné klimatické podmínky v Rusku.

XRAY je uzpůsoben tak, aby zvládl pracovat i ve velice nízkých teplotách nebo v extrémně prašném prostředí. Motor dokáže spalovat také benzin s oktanovým číslem 92, který je v Rusku velice častý. Topení je pak účinné i za vysokého mrazu. Díky vysoké světlé výšce 195 mm pak auto zdolá i náročnější terén.

Dvojice expedičních 4x4 – první s třídveřovou karoserií, druhé s pětidveřovou – se proti sériovým provedením liší v několika ohledech. Offroady mají zvýšenou světlou výšku nebo zesílený podvozek se samosvornými diferenciály. Na střeše je umístěna speciální „zahrádka“ na přepravu potřebné výbavy, specialitou je též vylepšené těsnění. Naopak motory včetně převodovky zůstaly zachovány ze sériové verze.

Expedice byla zahájena v pondělí 14. března a potrvá do soboty 2. dubna, přičemž během následujících skoro tří týdnů na účastníky čeká 6.500 kilometrů po nejsevernější části Ruska. Vozy navštíví města Syktyvkar, Narjan-Mar, Kirov a Kazaň. Zúčastněné čeká také návštěva vesnice Varandej, jednoho z nejseverněji položených míst v Rusku.

David Bureš
Diskuze (27)
Avatar - Barrichello
16. 3. 2016 23:35
Re: Zajímavé
To by ji musel ihned po koupit prohnat kompletním nástřikem dutin, např. Tectylem. pak by mu neshnila. Jo kdo to mo nic neví, má smůlu >:D
Avatar - cechblog
16. 3. 2016 17:01
ABY SE TY SRAČKY MĚLY KAM VRÁTIT
protože ruSSký stát tu prodělečnou příšernou fabriku, vyrábějící šunt, dotuje už přes 20 let a při pohledu na ten nový hnus bude dalších
Avatar - cechblog
16. 3. 2016 17:00
Re: xray
to jsou ale stránky ve východní cizině, zaostalém trhu :)
16. 3. 2016 11:07
Re: Zajímavé
Spolupracovník si jí koupil před cca 5lety novou, tak mohu směle potvrdit, že auto má počínající korozi skoro všude a je z mého spotřebitelského pohledu katastrofálně nespolehlivé. Jeho přístup je však k vozu takový, že mu to nevadí, jelikož zatím vše opravil za pár desítek minut přes víkend.
Holt každá věc má svého spokojeného kupce ;-)
16. 3. 2016 10:25
Re: Zajímavé
tak ja co jsem slysel od uzivatelu Nivy.. Niva. a spolehlivost jsou antonyma.. Vyhoda je, ze je jednoducha a da se tedy za pomoci vlastniho usili provozovat, ale jinak na tom je se spolehlivosti na stiru uplbe stejne jako vse vychodni. Co tady jezdilo za sociku - po koupi auto radsi slozit znovu a pak vozit v kufru nahradni dily a naradi a auto tak udrzovat v provozuschopnem stavu. Dnes lide vzpominaji s nostalgii a vzhledem k tomu, ze to bylo uplne bezne.. nic spatneho jim na tom neprijde.