Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Londýnské taxíky budou jezdit dál, situaci zachránili Číňané

Jan Mička
Diskuze (2)
Ikonické londýnské taxíky TX4 už to měly málem sečteno. Situaci ale opět zachránili Číňané, jejichž investice dovolila znovuspuštění výroby.

Historie automobilky Manganese Bronze, která vyráběla londýnské taxíky od roku 1948, se datuje od konce předminulého století. Dlouhodobá platební neschopnost a časté poruchy vozidel však stáhly firmu až na samé dno a ještě na konci loňského roku se zdálo, že není žádné východisko. Do situace se však opět zapojili Číňané, konkrétně automobilka Geely. Ta v únoru letošního roku Manganese Bronze koupila za 11 milionů liber a automobilku zachránila.

Geely teď bude mít plné ruce práce. Jednak musí zachránit pošramocenou pověst modelů TX4, které byly v průběhu let svolávány z důvodu vadného řízení a dokonce i hrozby požáru, ale také pracovat na dalším rozvoji firmy. Geely se zavázalo, že v příštích pěti letech investuje dalších 150 milionů liber do továrny v Coventry, kde brzy naběhne výroba modelu TX5. Jakmile bude výrobní linka opět plně v provozu, vyrobí se zde asi 10 nových taxíků denně.

Taxi TX4 je dostupné se dvěma čtyřválci. Základ tvoří motor Mitsubishi s objemem 2,4 litru, výkonem 112 kW a točivým momentem 212 N.m. Agregát spolupracuje výhradně s manuální pětistupňovou převodovkou stejného výrobce.

Naftová verze pochází z produkce VM Motori a má objem 2,5 litru. Jednotka s přímým vstřikováním paliva dává výkon 75 kW ve 4000 min-1 a točivý moment 240 N.m. V nabídce je pětistupňová manuální skříň Eaton, alternativu tvoří automat se stejným počtem rychlostních stupňů.

Londýnské taxi TX4 je v současnosti nabízeno ve dvou variantách výbavy (Style, Elegance). Základní cena s benzínovým motorem a manuální převodovkou činí 31.995 liber (asi 982.200 Kč), linie Elegance je o 2.000 liber dražší.

Jan Mička
Diskuze (2)
14. 9. 2013 00:32
draha sranda
docela mi vyrazila dech cena...
Avatar - 3_diamanty
13. 9. 2013 15:23
kdeze by len tie
najsamlepsie europske znacky bez Ciny boli .. niektore uz davno na smetisku dejin ... na rozdiel od korejcov japoncov alebo americanov..... ;-)
[odkaz] [odkaz] [odkaz]
[odkaz] [odkaz] [odkaz]
[odkaz]

vymazme z mapy sveta Cinu a europa skoncila ;-)