Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MAN a novinka pro stavební sektor

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost MAN Truck & Bus uvedla výfukový systém upravený na míru pro vozidla využívaná ve stavebnictví.

Společnost MAN Truck & Bus představila novinku v podobě zdviženého výfukového systému na letošním Mezinárodním veletrhu stavební i těžařské techniky a nákladních vozidel BAUMA 2016 v Mnichově.

MAN nabízí čtyřnápravové podvozky vozidel modelové řady TGS s dvojdílným výfukovým systémem. Filtr pevných částic je umístěný mezi předními nápravami a jednotka SCR spočívá na rámu vozu za kabinou.

Na veletrhu v Mnichově mělo premiéru toto řešení osazené na podvozcích s delšími kabinami typu L, LX. Prozatím byla v nabídce pro podvozky 8x4, 8x6, 8x8 a 8x6H pouze kabina typu M.

Výrobce uvádí jako velkou výhodu tohoto uspořádání výfukového systému, že eliminuje víření prachu, ke kterému dochází, když je koncovka výfuku nasměrována k zemi.

K přednostem tohoto řešení patří i skutečnost, že díky němu vzniká více prostoru mezi druhou a třetí nápravou. Ten lze využít například pro umístění větší palivové nádrže nebo komponentů vlastní nástavby vozidla.

V případě použití nahoru za kabinu vyvedeného výfukového systému zmiňuje MAN možnost zvolit vozidlo resp. podvozek s kratším rozvorem pro lepší manévrovací schopnosti.

Popisovaná konfigurace systému výfuku resp. jeho součástí určených k čištění výfukových plynů je k dispozici též pro standardní pětinápravové modely postavené na bázi podvozku 8x4 s pátou vlečenou nápravou.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)