Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MAN TGM 13.290 4x4 jako multifunkční nosič nářadí

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost MAN Truck & Bus nabízí vozidla modelové řady TGM v úpravách pro nejrůznější aplikace. K dispozici jsou například i jako nosiče nářadí.

Společnost MAN Truck & Bus v současnosti zájemcům o svá nákladní vozidla nabízí čtyři modelové řady od nejmenší TGL přes TGM a TGS až po TGX. Zástupci prvních dvou jmenovaných řad jsou většinou prezentování jako ideální vozidla pro rozvážku zboží na krátké vzdálenosti.

V případě modelové řady TGM je pak ještě časté využití v komunálních službách a podvozky s pohonem všech kol slouží nejčastěji jako základ pro hasičská vozidla, ale lze je samozřejmě použít i pro jiné účely, což může dokazovat například MAN TGM 13.290 4x4 v roli multifunkčního nosiče nářadí.

Toto konkrétní vozidlo bylo dodáno do Stuttgartu, kde bude využíváno při údržbě a úpravách okolí vodních toků. Pro toto specifické nasazení byl dodán automobil, který vyniká řadou prvků ve své výbavě.

Kompaktní dvounápravový automobil s rozvorem náprav 3600 mm je vybaven přeplňovaným vznětovém motorem MAN D0835 CR v provedení Euro 6, poskytujícím z objemu 6,9 litru výkon 213 kW a točivý moment 1150 N.m.

Samozřejmostí pro toto vozidlo je pohon všech kol a s ohledem na jeho využití v bezprostředním okolí vodních ploch je vybaveno i vzhůru vyvedeným výfukovým systémem a bez jakýchkoliv úprav se může brodit i do hloubky 700 mm.

Pohyb v terénu pak 14-tunovému vozidlu usnadní i jeho off-roadové pneumatiky o rozměrech 445/65 R 22.5 spolu se systém, umožňujícím individuální úpravy tlaku vzduchu v každém kole v závislosti na terénu, v němž se vozidlo pohybuje.

Vedle svých schopností v terénu nabídne tento MAN své posádce i pohodlné pracoviště v podobě třímístné kabiny, v níž má řidič k dispozici vzduchem odpružené sedadlo se stavitelnou bederní opěrkou, vyhříváním a opěrkami loktů. Ve výbavě nechybí audio systém s rozhranním Bluetooth a hands-free.

Pro co nejrozsáhlejší pracovní nasazení je na podvozku usazena třístranná sklápěcí korba Meiller a za kabinou je umístěna 12,5-tunová hydraulická ruka Palfinger PK 12502 SH. Mezi ní a korbou jsou pak po celé šířce vozidla umístěny kovové úložné boxy, v nichž může být převáženo nejrůznější vybavení. Na zádi je výstup pro pohon přídavných zařízení.

Na přídí vozidla je umístěn pětitunový naviják značky Werner, zatímco vzadu je použit osmitunový naviják Schlang & Reichart. Operátor může hydraulickou ruku i oba navijáky ovládat za pomoci dálkového ovládání, což významně přispívá k bezpečnosti práce.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)