Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Technická inovace roku 2011: Vítězem ankety KMN je Mazda Skyactiv

David Bureš
Diskuze (12)
Soubor komplexních technických opatření snižující spotřebu paliva porazil centrální airbag nebo plastová kola.

Odborná novinářská porota z řad členů Klubu motoristických novinářů zvolila jako Technickou inovaci roku 2011 soubor komplexních technických opatření Mazda Skyactiv, který snižuje spotřebu paliva.

Součástí balíčku Mazda Skyactiv je zážehový motor Skyactiv-G, vznětový Skyactiv-D, nová samočinná převodovka Skyactiv-Drive či manuál Skyactiv-MT, platforma Skyactiv-Body a podvozek Skyactiv-Chassis. První sériovou Mazdou, která kompletní balíček Skyactiv používá, je crossover CX-5.

Druhá v celkovém pořadí byla plastová kola od firmy BASF, která byla prvně použita na konceptu Smart Forvision. Třetí skončil centrální airbag z dílny General Motors.

Do letošního ročníku ankety Technická inovace roku 2011 bylo nominováno osm zajímavých technických řešení v automobilech. Mezi nimi nechyběla devítistupňová samočinná převodovka 9HP od německé společnosti ZF Friedrichshafen, sedmistupňový manuál z nové generace Porsche 911 (991) a turbodiesel 1,6 dCi od Renaultu, který přinesl technickou zajímavost v nízkotlakém EGR okruhu.

Mezi osmi zajímavými technickými řešením byl dále systém Audi Line Traffic, zobrazující hustotu dopravy pomocí informací získaných od mobilních operátorů na základě pohybu SIM karet po silnicích, a Ford Door Edge Protector, mechanická zábrana proti poškození dveří.

Klub motoristických novinářů pořádá zcela nezávislou novinářskou anketu Auto roku KMN, dále samostatnou anketu Inovace roku, ve které se hodnotí nejlepší technická řešení z oblasti automobilismu a anketu PR roku z oblasti automobilového průmyslu. Vítězem ankety Auto roku 2012 KMN se stal Range Rover Evoque.



David Bureš
Diskuze (12)
Avatar - Ghostyx
16. 12. 2011 01:05
Re: Kolik novinářů asi jelo s kompletní výbavou Skyactiv?
Myslim, ze tady neni co resit, velikosti a technologicky bude CX-5 na tom mnohem lepe nez XV a to nemluvim o postarsim Outbacku. :yes: Ale to je jenom muj subjektivni nazor a nikomu ho nevnucuji... ;-)
Avatar - Ghostyx
16. 12. 2011 00:57
Re: Kolik novinářů asi jelo s kompletní výbavou Skyactiv?
Nema smysl ten casak kupovat kvuli jedne dvojstrane, prolistuj si ho nekde v hypermarketu a mas to zadara. ;-) Jinak nic noveho, co bychom uz nevedeli, tam o te CX-5 neni, ale je pravda, ze ji tam skopcaci hodnoti po vsech strankach v superlativech... :yes:
15. 12. 2011 14:45
Re: Kolik novinářů asi jelo s kompletní výbavou Skyactiv?
Ano, je to tak
15. 12. 2011 13:56
Re: Kolik novinářů asi jelo s kompletní výbavou Skyactiv?
Takze predpokladam ze vsetci novinari KMN jazdili na RR Evoque (plus focus, citigo, i40, a rio) ked volili auto roku, vsak? :-)
15. 12. 2011 11:57
Re: Kolik novinářů asi jelo s kompletní výbavou Skyactiv?
Děkuji za doplnění informací. CX-5 mám vyhlídnutou jako další auto, nemůžu pořád viset na netu, jednou za týden si situaci progoogluju. Koupím si AutoTip, jsem zvědavý, zda tam bude uvedeno, jaký typ pohonu 4x4 tam je (stále se mluví o tom, že totožný s CX-7, ale nikde jsem to nečetl jasně napsané). Nejvíc se těším na vlastní svezení. Budu porovnávat se Subaru XV, případně Subaru Outback. Moc mě neláká německá produkce, ta auta jsou taková "sterilní".